Nedtur i Haag

Publisert: 10.03.2014 - kl.:21.21

Foto: Espen Ringom

Haag ble en real nedtur i år. Selv om jeg ikke hadde optimal oppladning på grunn av en kranglete legg, så hadde jeg ikke ventet å ende drøyt 8 minutter bak tiden i fjor! Varmen får ta litt av skylden, men hovedårsaken er at jeg ikke er i god nok form.

Selv med kranglete oppladning så var jeg optimist før løpet. Leggen kjentes grei, og fordi jeg ikke hadde løpt på 14 dager så hadde lysken også fått bra med hvile. Før løpet hadde jeg en positiv spenning i kroppen som følge av adrenalinet, og jeg hadde virkelig troen på at jeg skulle klare å levere et sub90-løp.

De første 5K gikk løpet som forventet, og frem til 8K føltes det lett å løpe. Men så sa det stopp! Derfra og til mål økte bare kilometertidene, og etter 13K sluttet jeg helt å se på klokken. Da var det bare tungt, og på ingen måte morsomt lenger.

Det ble veldig varmt underveis. Jeg vil tippe det var en 17-18 grader i skyggen, og i tillegg var det blå himmel og sol. Det viste seg etterpå at de aller fleste gjorde et dårligere løp enn forventet, men det er bare en mager trøst.

Jeg holdt lenger enn da jeg løp Gran Canaria Halvmaraton for en måned siden, men jeg holdt på ingen måte hele distansen. Jeg har rett og slett ikke fått nok mengdetrening, og det skyldes primært lysken som gjør at jeg ikke kan trene så mye jeg vil. Det er veldig irriterende, men jeg håper det skal gå bedre i VM i København om snaue tre uker.

Sykkelsesongen er i gang!

Publisert: 06.03.2014 - kl.:22.49

Selfie i heisen opp på jobben. Gidder ikke å bære sykkelen fem etasjer opp

Siden leggen har vært trøblete siste halvannen uke så har jeg plukket frem sykkelen. Jeg kan huske at det var stor stas da jeg var liten, når sneen smeltet var det på tide å plukke frem sykkelen og bytte Cherrox’ene med småsko.

Nå har det jo snaut vært sne her i lavlandet, kun vått, så det har vært gode forhold for både å løpe og sykle i vinter. I det siste har det også vært plussgrader hele døgnet, så da er det jo greit å sykle. Jeg trodde jeg skulle kjenne det litt mer i baken siden jeg ikke bruker sykkelshorts, men det har gått greit. Det går ganske radig innover, stort sett er jeg på jobb i løpet av 21-22 minutter.

Jeg har fått bra behandling av leggen de 10 siste dagene, så nå begynner den å bli bra igjen. På søndag er det halvmaraton i Haag, og jeg tror faktisk at leggen kommer til å holde. Hvis lysken også holder, så blir det nok artig.

Og hvis ikke det går bra, så går det i hvertfall over!

Bare en uke igjen til Haag

Publisert: 02.03.2014 - kl.:16.02

Adidas Mana 7, knallbra vintersko!

I skrivende stund er det kun en uke igjen til Haag, og jeg er på ingen måte i form. Forrige lørdag tok løpeturen en brå slutt da venstre legg slo seg helt vrang. Antagelig er det en overbelastning, kanskje som følge av at jeg løp litt på ujevnt snøunderlag?

Status er uansett at jeg ikke har løpt på en uke, og mest sannsynlig blir det heller ikke noe løping før løpet i Haag førstkommende søndag. Jeg håper ihvertfall at leggen blir bra nok til at jeg kan starte, og at den i så fall holder hele løpet gjennom.

Fordelen med at leggen har slått seg vrang er at lysken får enda mer hvile. Men det er jo strengt tatt en mager trøst, jeg ville jo mye heller vært ute og løpt!

Det spørs om jeg ikke får finne frem sykkelen og heller sykle litt.

Det går litt opp og ned

Publisert: 23.02.2014 - kl.:14.37

Ankerveien i enden mot Øverland Gård

De siste to ukene har det vært en bra utvikling i lyskeskaden min. Litt ny innfallsvinkel hos både akupunktør og massør ser ut til å ha en positiv effekt. Med tanke på at det nå kun er 14 dager igjen til Haag, så er det ihvertfall ikke et øyeblikk for tidlig! Strengt tatt er vel litt i seneste laget til virkelig å komme i form, men jeg har jo et håp om å få løpt et godt løp.

I går var jeg ute på langtur. Stort sett var det bart og fint. Jeg fant noen nye stier jeg ikke har løpt før, og der var det litt sne. Jeg endte opp oppe ved Ankerveien og hadde planer om å løpe den til Fossum. Den var ikke brøytet, så jeg tok snarveien tvers over Haga Golfbane for å komme ut på asfalt igjen. Men all den snøløpingen var tydligvis ikke bra, for det hogg til bak i venstre legg og det var ikke mulig å løpe lengre. Så da var det bare å rusle tynnkledd og kald hjem fra Hosle. Det ble en lang tur gitt..

Jeg håper det går seg til i løpet av helgen, og at jeg kan trene noenlunde normalt til uken. Da skal jeg ihvertfall holde meg til asfalt!

Og så noe helt annet. Et blogginlegg jeg skrev ble Topp 3 på runners.no i januar. Artig! Det er Frode som står bak den siden hvor da innlegg fra mange løpeblogger samles til en feed. Veldig bra tiltak.

I dag har jeg hviledag. Dels fordi leggen knurrer, og dels fordi jeg holder på å brygge juleøl. Det skal lagres frem til oktober. Lukter godt!

Inne på Bislett

Publisert: 16.02.2014 - kl.:18.36

Vanligvis synes jeg ikke det er så moro å løpe runde etter runde inne på Bislett Stadion, men enkelte dager kan det ha noe for seg. Denne siste uken har det vært litt mer murring i lysken enn vanlig, så da har jeg valgt å hvile og ta det med ro. Jeg var derfor litt usikker på hvordan den ville holde i dag. Da er det faktisk bedre å løpe inne på Bislett hvor det aldri er mer enn 250 meter “hjem” enn å legge ut på langtur hjemmefra.

Det var endel kjentfolk der i dag som skulle løpe en halvmaraton-test. Det blir 38 runder og litt. Det er mange runder, men ingenting mot de som løp Bislett 50K der igår, de løp 92 runder!

Men tilbake til lysken. Jeg tror at langturen hjem på tirsdag med stor sekk må ta noe av skylden. Det å løpe med sekk er ikke akkurat optimalt. Det gjør noe med steget. Det har jo blitt bedre av fire dagers hvile, men er ikke helt i boks enda. Nå er det jo bare 3 uker til halvmaraton i Haag og 6 uker til VM i København, så jeg synes jo snart jeg må få til litt kvalitetstrening her.

Uansett, det går som det går. Jeg satser på å sette ny pers i Haag, og kanskje også i København. Der tror jeg løypa er litt tyngre, så vi får se. Svaret får vi om henholdsvis 20 dager og 40 dager.

Det går litt smått om dagen

Publisert: 12.02.2014 - kl.:19.27

En klassiker som mange har sett på Sjølyst

Jeg har jo startet oppkjøringen mot halvmaraton i Haag 9. mars og VM i halvmaraton som går i København 29. mars. Så langt har det ikke gått helt på skinner. Skaden som plaget meg store deler av sesongen fjor er mye bedre, men jeg kan fortsatt ikke trene så hardt jeg vil eller så mye jeg vil. Frustrerende!

Jeg sliter litt med å tøyle meg selv slik at jeg ikke overbelaster lysken. Med de supre løpeforholdene vi har ute nå så er det ikke lett å legge bånd på seg. Ei heller når jeg gjerne vil være i form til både Haag og København.

Jeg har intensivert behandlingen jeg får slik at jeg når blir knadd to ganger i uken. Han som knar er en av de som også har behandlet Petter Northug Jr. Med tanke på hans resultater i OL så langt, bør jeg være bekymret tro?.. :)

Spøk til side. Jeg har god effekt av å få myket opp stive muskler i lysk og lår. Det, sammen med jevnlig akupunktur virker som om det har god effekt. Det er faktisk ikke så veldig lenge siden jeg ikke kunne løpe i det hele tatt, og så langt i år ligge rukesnittet på drøyt 50K. Det er ca. 20-30K mindre enn der jeg synes jeg bør ligge, men det kommer seg. Det er ihvertfall en bonus at jeg kan svømme igjen på Hundsund uten smerter.

Denne uken har det blitt litt ufrivillig hvile, men det er bedre det enn å gå på enda en smell. Det gjelder å skynde seg langsomt tilbake i form.

Om drøye tre uker løper jeg i Haag. Løpet ifjor gikk veldig bra, det ble ny PB på 1:27:18. Den har jeg planer om å gjøre noe med i år!

Oppkjøringen til Haag 2014 har startet

Publisert: 05.02.2014 - kl.:22.20

Bildet er fra kanalen som går i Meloneras på Gran Canaria

Om ikke treningsleiren forrige uke akkurat var startskuddet, så er jeg ihvertfall igang med oppkjøringen til Haag Halvmaraton 9. mars nå.

To ganger i året kjører jeg hvite uker, gjerne i forkant av viktige løp. For min del handler det ikke bare om å ikke drikke alkohol, men det er mer å fokusere på gode vaner. Det betyr at jeg er mer nøye med hva jeg spiser, jeg sørger for å være i seng til vettug tid og å trene fornuftig. Ved å være mer bevisst på det i denne perioden så håper jeg at det ikke sklir så mye ut i mellom.

Det hele ender da med en formtopp, og forhåpentligvis et kjempeløp! Jeg synes det gir meg et skikkelig kick både fysisk og mentalt!

Så nå er jeg i gang med 5 hvite uker, og da er det hårete målet å løpe sub 1:25 i Haag. Det blir spennende..

Time will show!

Snart er løpecampen over for i år

Publisert: 31.01.2014 - kl.:17.01

Espen og Trond tar en pust i bakken

Det er siste dag her på Gran Canaria. I morgen er det hjem til kulde og sne. Da er det jo passende å forsøke å oppsummere litt.

Jeg har løpt ca. 100 kilometer her nede. Det er akkurat halvparten av hva jeg løp i fjor, men likevel omtrent det jeg hadde forventet i år. Vi hadde vel, i år igjen, egentlig sett for oss flere løpeutflukter enn bare den ene til Puerto Mogan. Men det er jo så fint å løpe rett ut fra hotellet. Her i nærområdet kan man løpe både på asfalt, grus og sand. Det er relativt flatt også.

Min egen innsats i Gran Canaria Halvmaraton var skuffende. Jeg gikk veldig tom for damp etter bare 5K, så derfra og inn var det bare en blytung joggetur. 1:39:10 var langt unna både pers og forventninger forøvrig. Forhåpentligvis går det bedre i neste løp i Haag 9. mars. Trond derimot ble beste nordmann på 54. plass totalt, med tiden 1:22:45. Det var et godt stykke unna hans pers, men det viser jo at han har klart å bevare endel form gjennom vinteren. Espen var syk og brøt.

Været har vært veldig bra. Temperaturen har ligget på 21-22 grader hver dag. De to første dagene var det litt vind midt på dagen, og vi har også hatt to ettermiddager ned noe skyer. Ellers har det vært blå himmel. Og ja, jeg har blitt solbrent.

Stedet vi bor på heter Cay Beach og ligger i Meloneras. Her har man egentlig alt man trenger, og det finnes vel de som snaut nok setter foten utenfor resorten. Hvis man gjør det er det bare 300m ned til sjøen og strandpromenaden. I år har internett fungert greit, men det er ikke lett å laste OPP ting. Da går det så tregt innimellom at det timer ut.

Jeg har brukt bassenget her mer i år. Det største bassenget her er 25 meter så det er lett å få svømt de vanlige tusingene. Temperaturen i bassenget er nok noe lavere enn det jeg er vant til, men fortsatt behagelig.

Vi har vel spist på akkurat de samme spisestedene som i fjor, med flest besøk på Ciao Ciao og Grand Italia. God mat begge steder. Hvis man ikke ønsker lokal industripils (Tropical) så er det stort sett hveteøl man får servert, enten Paulaner eller Erdinger. For min del har det da gått i Erdinger Dunkel.

Programmet her nede har ellers vært veldig uformelt. Vi har møttes til felles løpeøkter om morgenen, og stort sett har det vært samlet lunch og middag. Noen har hengt ute og sett fotball, andre har tatt tidlig kveld. Veldig greit at alle kan gjøre det de har mest lyst til.

Så oppsummert så har det vært en fin tur i år også. Det er slett ikke usannsynlig at samme gjengen reiser ned neste år også. Det vil tiden vise.

Løpecamp på Gran Canaria 2014

Publisert: 28.01.2014 - kl.:15.45

Espen og Trond i fjellene ovenfor Puerto Mogan

I år igjen er vi en gjeng som har reist til Gran Canaria for å løpe en ukes tid. Dette er andre gang for min del.

I år som i fjor så startet vi med å løpe Gran Canaria Halvmaraton. Det var nok flere enn jeg som var spent på hvordan det skulle gå, for alle vi som skulle delta har vært realt forkjølet de siste ukene. Og for å oppsummere kort, Trond ble beste nordmann på 54. plass med tiden 1:22:45. Jeg skjønte underveis at dette ikke funket og tok det derfor som en joggetur. Kom i mål på 1:39:10, eller ca. 12 minutter bak pers. Espen skjønte allerede etter 1K at dette ikke var lurt og brøt derfor ved 8K omtrent. Så for noen var dette stas, men egentlig var det bare et løp å glemme så fort som mulig.

Vi har hatt flaks med været. Så langt har det vært 21-22 grader i skyggen og blå himmel. Jeg har selvfølgelig klart å bli solbrent. Sånn er det, man glemmer jo så fort..

Ifjor ble denne løpecampen en monsteruke med 200K på 6 dager. Sånn blir det ikke i år. Jeg har tenkt som så at det holder med ca. 20K per dag, enten på én eller to økter. Og så har jeg også planlagt en hviledag. Den kommer i morgen (onsdag). Det er viktig å ikke overdrive med tanke på den belastningsskaden jeg forsøker å bli kvitt.

Espen har vel tenkt å løpe omtrent det samme som jeg, mens Trond nok sikter seg inn på ca. 200K. Det er bare 3 av oss som skal løpe “mye”, mens de 3 andre legger opp til en tur annenhver dag eller så.

Vi har leid bil så vi kommer oss litt rundt også. I dag var vi tidlig oppe og dro til Puerto Mogan. Der løp vi opp i fjellene. Underlaget var en blanding av grusvei og sti. Det startet med 8K motbakke, så det var tungt nok. Heldigvis løp vi mye i skyggen så temperaturen var grei. Etterpå spiste vi lunch nede i byen der.

Gran Canaria er veldig godt egnet for løping. Det er massevis av strandpromenader, parker og fjell rundt. Her på hotellet er det også en kar fra SK Rye (de er jo overalt!) som sykler. Massevis av syklister her.

Det er også flere basseng her på resorten, så da blir det også litt svømming. I morgen, på hviledagen, har jeg planer om å få tatt noen lengder i bassenget.

Ikke helt over kneika enda

Publisert: 20.01.2014 - kl.:22.35

I mangel av et egnet bilde ble det en katt. Den heter Plouf og er restaurantkatt på L’Atelier i Haut de Cagnes

Belastningsskader er no’ drit! Jeg har jo vært plaget en god stund med lysken, og det ser ut som om det skal vare en god stund til. Helt konkret fikk jeg i sommer påvist “margødem i ramus superior av os pubis på begge sider”, eller mer klar tale: en stressrespons i bekkenbenet. I utgangspunktet var det mest utbredt på høyre side, men har nå flyttet seg over til venstre. Det fester mye muskler i bekkenet og området rundt, og disse haler og drar og er med på å stresse benet. Samtidig er det en slags betennelse her som også påvirker musklene rundt, og som gjør at jeg til stadighet føler at jeg er støl i magen, især etter trening. Kjipt, men sånn er det bare.

Heldigvis er dette noe som går seg til. Problemet er at det tar tid, og utfordringen er at man helst bør unngå enhver aktivitet som stresser dette. Det er lettere sagt enn gjort. Manuellterapeuten jeg har brukt på NIMI har heldigvis forståelse for at det er vanskelig å sitte i ro i seks måneder, men har derfor gjort det klart at jeg må være flinkere til å lytte til kroppen. Er jeg det, så vil dette gå over med tid og stunder. Men antagelig ikke på denne siden av sommeren.

Så, da blir det jo spennende fremover. Konkurransesesongen er jo straks i gang, først ut er Gran Canaria Maraton nå på søndag. Jeg har null ambisjoner, så det kan jo bare bli en opptur. Det løpet er også starten på årets treningsleir, tilsvarende den treningsleiren jeg var på i fjor. Det er stort sett samme gjeng, men i år blir det kanskje ikke 200K på 6 dager..

Men for å oppsummere: jeg kan løpe så lenge jeg lytter til kroppen. Hvis vondtene forverres, eller resultatene blir markant dårligere, så har jeg tøyd strikken for langt. Ellers får jeg være flink til å trene alternativt, og å prioritere kvalitetsøktene fremfor mengde. I hverfall foreløpig.