Opp eller ned?

Publisert: 03.07.2014 - kl.:19.23

Et sjøfly ved Oksenøya. Går det opp eller ned?

I forrige innlegg var jeg ganske så optimistisk med tanke på å bli skadefri, og å komme i gang med oppkjøringen til Berlin Maraton. Men så har det ikke gått helt som planlagt. Det er noe muskulært i høyre hofte som gjør vondt når jeg løper. Det sier seg selv at det er ganske kvialt å løpe når annethvert steg gjør vondt.

Denne uken har jeg fått behandling hver eneste dag. Håpet er at det, sammen med nok en uke hvile, skal gjøre at jeg så smått kan løpe igjen. Det er nok bedre å ta en litt lang pause enn stadig å irritere vondtene ved å sette igang for tidlig. Det er kanskje årsaken til at jeg ikke har blitt bra enda.

Tålmodigheten begynner å bli tynnslitt, men sånn er det. Jeg har planer om å løpe i mange år enda, så da får jeg heller tåle at også denne sesongen blir under pari. Om jeg ikke klarer sub 3 i Berlin (forutsatt at jeg starter) så skal jeg ihvertfall klare sub 40 på Hytteplanmila!

Nå begynner det å løsne

Publisert: 25.06.2014 - kl.:22.14

Google leker seg med bildene jeg tar… Er ellers ikke relevant for innlegget forøvrig :)

Det har vært mye skriverier om skader på denne bloggen, men nå har jeg håp om at det begynner å løsne. Det er fortsatt litt smårusk, men det virker muskulært. Og det jeg har lært siste året er at alt som ikke er bein, det blir bra.

Nå har jeg begynt oppkjøringen til Berlin Maraton. I skrivende stund er det 13 uker igjen. Til forskjell fra tidligere oppkjøringer så har jeg tenkt å bruke sykkel på endel av øktene. Jeg trenger helt klart å få inn mengde i beina, men noe langkjøring kan skje på sykkelen. Tanken er selvfølgelig å ikke overbelaste.

I dag kjørte jeg en maratonspesifikk økt på Sognsvann rundt medsols. Det ble tre runder i 4:23-fart. Skal jeg klare å nå målet mitt på sub 3 timer må jeg løpe fortere, men det er en god start.

Foruten løping og sykling så blir det nok litt svømming også. Ankelen er nesten bra etter overtråkket i begynnelsen av mai, så da er det ikke lenger så vondt å sparke fra når jeg svømmer.

Så da er det bare å håpe på en god sommer og at det verste av skader er et tilbakelagt stadie.

Karlstad - 70% fornøyd

Publisert: 14.06.2014 - kl.:22.04

Det har blitt en stund siden siste blogginnlegget nå, men sånn blir det innimellom.

I dag var det Karlstad Stadslopp som sto på timeplanen. Det har vært litt kronglete oppkjøring med både overtråkk og noen hittil uidentifiserte muskelplager bak i høyre skinke. Men, sånn er det bare.

Det var mye kjentfolk som skulle løpe. Jeg hadde tatt turen med Espen og Anders. Dette var tredje gang jeg var nedover, men i fjor var jeg der bare som fotograf. Været var sånn passe, ca. 20 grader og ganske kraftig vind fra nord.

Jeg startet i pulje 1 og stilte meg opp bak 40-ballongen. De to første kilometrene løp han for fort, hhv. 3:52 og 3:55, men så jevnet det seg ut. Han slapp ballongen rett før 4K og da ble han vanskelig å følge.

Jeg lå greit an ved 5K med ca. 12 sekunder “i banken”. Ved 7K var dette redusert til minus 4 sekunder, og derfra og inn raknet det helt. Jeg har ikke helt klart for meg hvorfor, men det var nok en kombinasjon av vondt i vilja, motvind og det at jeg ble liggende litt alene. Jeg klarte heller ikke å følge de som kom bakfra.

Ved 9K så jeg at jeg i beste fall kunne klare 41 minutter, og da gikk piffen ut av meg.

Jeg løp i hvertfall 70% av løpet som planlagt, så det må jeg være fornøyd med. Jeg vet jo at utholdenheten min ikke er på topp etter et år med skader, men det kommer seg. Nå er det fokus på Berlin Maraton og all trening rettes inn mot det. Det skal bli stas!

Forresten, i dag testet jeg startnummermagneter fra løpeskjørt.no som virkelig var helt supre! Ingen grunn til å stikke hull på løpetrøyer med sikkerhetsnåler lenger. Anbefales varmt!

Kan man få nok sko?

Publisert: 12.05.2014 - kl.:21.59

Disse ubrukte skoene lå stablet vekk i skuffer og skap…

De fleste løperne jeg kjenner har en del sko i rotasjon. Ofte er det også sånn at hvis man finner en favorittsko, så hamstrer man. For min del er det Adidas Adios 1 som er det gjeveste. Etter at den modellen gikk ut av sortimentet har jeg hamstret hver gang jeg har kommet over et par.

Jeg pleier å kaste skoene når de har gått 1000 kilometer. Da er de passe slitt, og som oftest begynner et å bli hull i meshen. Konkurransesko pleier jeg å “nedgradere” til treningssko etter 500 kilometer.

Etter å ha ryddet i skohyllen har jeg nå følgende sko i rotasjon: Adios 1, Adios 2, Energy Boost, Feather 2 og Mana 7. Samtlige sko er Adidas.

I dag tenkte jeg på at jeg kanskje burde løpe litt mer sti og terreng fremover, og mente at jeg på ett eller annet tidspunkt hadde kjøpt et par Salomon Speedcross 3. En gjennomgang av skuffer og skap avdekket alle skoene på bildet (og noen til!). Så klar til å roteres inn har jeg da 3 par Adios 1, 1 par Adios 2, 1 par Adios Boost, 1 par Energy Boost og 1 par Feather 2. Av sko som ikke er Adidas har jeg: 1 par Salomon Speedcross 3, 1 par Mizuno Wave Rider 15 og 1 par New Balance RC1400.

Ja, hjemme hos oss er det jeg som breier meg i skohyllen. Jeg har 15 par løpesko. Og noen piggsko til vinterbruk. Men spørsmålet er, har jeg nok sko?

Schjongs5er'n

Publisert: 04.05.2014 - kl.:21.23

I dag løp jeg et lisensfritt løp på Hønefoss, nemlig Schjongs5er’n. Dette med at løpet er lisensfritt er en lengre historie som du enten har fått med deg (fordi det angår deg) eller så er du ikke interessert. Uansett, Frode Klevstul har skrevet litt om hvordan man kan markere avstand om lisens her.

Det er lenge siden sist jeg løp en femmer, faktisk ikke siden RYE-løpet i 2010 hvor jeg småjogget inn på 22:31. Jeg var ganske sikker på å slå den tiden i dag.

Det var mye kjentfolk der i dag og jeg endte opp med å varme opp med Espen og Ingrid. Ved start stilte vi oss i fremste pulje, altså sub 20-løpere. Jeg hadde som mål å løpe under 20 minutter i dag, men var litt spent på om det ville gå.

Starten ble hesblesende. Første kilometer gikk unna på 3:47. Det var fartsholder på 20 minutter, så jeg visste at så lenge jeg holdt meg foran ham ville det gå bra. De tre neste kilometrene gikk jevnt i ca. 4-blank tempo. Siste kilometer, på sti, økte jeg litt for å være sikker på å komme under 20 minutter. Og det gikk! Det ble ny PB på 19:53, en forbedring på 2:38 fra 2010.

Gratiskilometer XII

Publisert: 01.05.2014 - kl.:18.34

Bildet er tatt av Espen Ringom

Det har blitt en liten stund siden sist blogginnlegg, men sånn er det. Ting går av og til i rykkk og napp.

I dag var vi 45 stykker og to hunder som løp Gratiskilometer XII fra Stryken til Hammeren. Dette er tredje året vi tar denne turen, så fra nå av må det jo kunne kalles en tradisjon.

Toget stopper egentlig ikke på Stryken etter 27. april, men det går heldigvis an å bestille (og betale for) et ekstraordinært stopp. Av de som stilte var mange gamle travere, og noen som var førstereis. I tillegg var det også flere som egentlig ikke kjente så mange andre, men det fikk de god anledning til å gjøre noe med i løpet av de 33 kilometrene det er til Hammeren.

Værgudene spilte på lag med oss i dag og serverte medvind, passe temperatur og knall blå himmel. Det var nok noen som hadde kledt seg litt for godt, men det gikk seg til.

Som vanlig ble feltet ganske spredt. Det er jo forskjellig tempo på alle som løper her, og det er greit. Poenget er å finne seg en gruppe som løper passe fort, og så la skravla gå. Da går tiden fort og kilometrene oppleves som “gratis”. Jeg vet om flere som ikke har kjent en sjel fra før og som nå har stort kontaktnett innen løpemiljøet.

Høydepunktet er selvfølgelig bollestopp på Bjørnholt. Vi hadde varslet at vi kom, så de hadde bakst nok til alle.

Baksten på Bjørnholt

Etter at man hadde pauset på Bjørnholt fortsatte turen de siste 9 kilometrene. Noen løp rett ned til Hammeren, andre til Sognsvann. Det var tilogmed noen som løp ned til St. Hanshaugen.

Alle var enige om at det hadde vært en fin tur! Espen har lagt ut mange bilder fra turen på hjemmesiden til komfortsona.no

Sesongdebut på SRM

Publisert: 09.04.2014 - kl.:22.22

I dag hadde jeg min sesongdébut på SRM. De, på sin side, hadde sesongdébut forrige uke, men da var altså ikke jeg der.

Planen i dag var å løpe to runder. Da jeg kom opp dit var det så surt og kaldt at den planen raskt ble justert ned til kun én runde. Kanskje.

Jeg startet greit og første kilometer gikk unna på 3:55. Rett etter ble jeg passert av Bergsvein, så jeg hang meg på ham. men av en eller annen grunn gikk andre kilometer bare på 4:09. Bergsvein fikk tydelig vind i seilene og stakk, jeg klarte ikke å henge på, så tredje kilometer gikk på 4:08. Takket være bittelitt innsats på slutten så klarte jeg å karre meg inn på 13:03. Et stykke unna pers på 1-runder’n, men det var ihvertfall sesongbeste!

Etterpå løp jeg hjem, 12K og ca. 180 høydemeter ned…

Skaden min som plaget meg store deler av 2013 er nå ganske under kontroll. Jeg kan trene, men jeg kan fortsatt ikke trene helt som jeg vil. Så lenge jeg er flink til å hvile og variere, så går det noenlunde greit. Det hjelper sikkert at jeg får jevnlig behandling også.

Siden trening nå er et begrenset gode er jeg nødt til å ta noen grep. Jeg har derfor meldt meg på et løpekurs i regi av Learn2Run. Kurset er beregnet på de som løper mye, og som vil forbedre teknikken for igjen å forbedre løpsøkonomien. Jeg har tidligere gått skikurs med Siri Halle som står bak kursene i Learn2-gruppen og var veldig fornøyd med det.

Men, før den tid skal jeg delta på Sentrumsløpet for sjette gang. Får håpe det blir PB der..

VM i København

Publisert: 30.03.2014 - kl.:23.14

I går løp jeg VM i halvmaraton i København sammen med 27082 andre. Jeg slo de fleste av dem! Det var veldig fine forhold i går. Fin temperatur, sol og lite vind. I tillegg sto det publikummere og heiet langs hele løypa. Da blir det topp stemning.

Jeg har jo hatt en litt trøblete oppkjøring til denne sesongen, og de to første løpene i år har heller ikke gått særlig bra, så da var det ekstra godt at det fungerte så bra som det gjorde i København.

Jeg startet i fremste pulje sammen med bl.a. Bengt. Første pulje var stor, så jeg var på forhånd bekymret for at det skulle bli trangt i starten, men det var ikke noe problem. De to første 5K’ene gikk jevnt før tempoet dabbet litt på de neste. Da var jeg nøye med å fokusere på teknikk og steg og bare ta én og én kilometer av gangen. Ved 18K begynte det å bli tungt, men jeg klarte likevel å øke farten. Ca. 100m før mål kom Bengt bakfra og bød opp til spurtduell! Dessverre klarte jeg ikke å henge på og måtte se meg slått av ham med 5 sekunder i mål. Jaja.. :)

Mine resultater fra løpet

Jeg er veldig fornøyd med at jeg hadde en god løpsopplevelse og at jeg ikke ble plaget underveis av skadene. Dessuten var det utrolig deilig å føle at det “løsnet” litt og at jeg løp sub 90 igjen. Da aner jeg håp om at dette kan bli en mer normal sesong enn den i fjor.

Det ble lite løping i Mars

Publisert: 26.03.2014 - kl.:20.56

Mars er snart unnagjort og jeg har ikke loggført mer enn 141K så langt. Med halvmaraton i København nå til helgen, og kanskje en økt med SK Vidar på mandag så kan det vel være at jeg ender på ca. 175K.

Mars ble en litt ugrei måned på grunn av skader igjen. Før Haag var det leggen som var vond, og etterpå måtte jeg ta det rolig en ukes tid for å la kroppen restituere. Det blir ikke mye løping av sånt. Ikke det at jeg er ute etter å sanke mest mulig kilometer, men det gir jo en pekepinn om hvor mye jeg har fått trent. Og det jeg vet med sikkerhet er at jeg mangler distanse- og utholdenhetstrening. Det har det blitt lite av.

Men det har blitt endel sykling. Så langt 298K. Tipper jeg ender på ca 330K i mars.

Til helgen er det altså først halvmaraton som står på programmet. Det er mange som skal løpe, og det virker som om det er lagt opp til “møljestart”, så det kan bli interessant. Målet er ihvertfall å gjennomføre med en god følelse, og så får heller resultatene vente på seg til litt senere i sesongen.

Sånn! Ferdig med det.

Publisert: 13.03.2014 - kl.:21.33

Jeg var litt skuffet etter løpet mitt i Haag, men ved nærmere ettertanke så burde jeg egentlig ikke være det. Resultatet mitt viser at jeg kom på 949. plass av 9556. Det betyr at 8607 kom i mål etter meg, og det å være topp 10% er jo bra.

Ingrid Kristiansen skriver på bloggen sin i dag, at hun var flink til å legge konkurransene bak seg, både de som gikk bra, og de som ikke gikk bra. Som hun sier: Jeg så hele tiden fremover. Jeg brukte minst mulig energi på gårdagens begivenheter. Det er noe i det. Det at jeg ikke kom under 1:30, og det at jeg ikke hadde et godt løp, det er jo ikke viktig. Nå er det neste løp som gjelder! Og neste løp er Halvmaraton i København. mars.

Jeg har satt meg et mål, og det er av typen chewbacca (Tror det var Janicke som innførte det begrepet). I københavn skal jeg løpe på 1:28. Selv om løypen ikke akkurat fremstår som lynrask, så tror jeg at det er mulig å få gode tider der. Og det til tross for at første pulje består av 4400. Seeding, anyone?

Uansett, som Tim Bennett skriver i lederen i nyeste Kondis: Mangfold, trivsel og miljø. Det skal først og fremst være gøy, enten man når målene sine eller ikke.