Bronseplass i NM i hjemmebrygging!

Publisert: 29.04.2015 - kl.:16.26

Det har akkurat vært NM i hjemmebrygging. Øldommere rundt om i landet har vært med på å bedømme, og så var det finale i Bergen hvor de også kåret Årets hjemmebrygger 2015. Det ble ikke meg iår, men kanskje neste år?

Vi deltok i klassen “Porter/Stout” med 122 Sterk som vi brygget i september i fjor. Det er andre batchen av akkurat det ølet. Og vi tok en fin-fin 3de plass i klassen! Det var totalt 37 bidrag, så konkurransen var hard. De andre klassevinnerne kan man se her.

Jeg hadde egentlig ingen forventninger til resultatet, mest fordi jeg ikke ante hva vi gikk til. Foruten at ølet bør smake godt så blir man også vurdert utifra kriteriene for typen. Det ble litt trekk for lite humlepreg, men ellers veldig bra score. Vi kommer definitivt til å delta neste år også.

Halvmaraton i Holmestrand

Publisert: 12.04.2015 - kl.:18.59

Jeg løp Holmestrand Halvmaraton første året det ble arrangert, i 2012. Da gikk løpet utenfor byen, og vi løp vel frem og tilbake langs riksvei 315. Veldig surt og kaldt var det også.

Surt og kaldt var vel det eneste årets utgave hadde til felles med det løpet. Nå løper man jo en rundløype nede i byen, og selve arrangementet fremstår som langt mer organisert og proft. Selv om værgudene ikke spilte helt på lag så hadde det møtte opp mange tilskuere. Langsmed løypa var det også noen som hadde rigget seg til utendørs med grill og det hele.

Jeg synes vel ikke at løypa var rask som forespeilet. Det er noen krappe svinger, og ikke minst en gressbakke som skal forseres. De fleste høydemeterne kommer som svak motbakke, så det var et parti der som føltes litt seigt. Men ellers var den ganske lettløpt.

For min egen del var jeg litt spent. Jeg løp jo bra i Haag, men følte ikke at jeg var helt i toppform. Jeg stilte meg ganske langt frem sammen med Adele og Andreas. De hadde planer om å holde ca. 4:10-tempo, og det passet meg ganske bra. Første runden gikk vel omtrent som planlagt, men jeg kjente at jeg hadde åpnet litt hardt og måtte derfor la de slippe. Ganske snart fikk jeg kontakt med en annen gjeng som jeg fulgte resten av løpet. Vi løp litt ujevne runder, og stadig saktere, så løpet var ikke så bra disponert. Det ble tungt mot slutten, og det var såvidt jeg klarte å karre meg inn under 90 minutter med tiden 1:29:46.

Selv om jeg ikke var helt fornøyd med resultatet så skal jeg ikke klage. Jeg kom på 7. plass i klassen, og ble nr. 57 av 259 herrer. Slett ikke verst, sånn totalt sett.

Holmestrand Maraton har virkelig løftet seg siden sist jeg løp, og jeg tror dette løpet kan bli en vårfavoritt. Litt synd at det er klemt innimellom påskemaraton i Drammen og halvmaraton i Fredrikstad, for det er også to andre bra vårløp. Det blir kanskje drøyt å ha ambisjoner om å løpe alle sammen?

Løpetur i Madrid

Publisert: 06.04.2015 - kl.:15.53

Første del av påsken var vi i Madrid. Ikke langt unna hotellet lå en park, Parque del retiro. Det er en av de største parkene i Madrid, og den egner seg godt for løping. Hvis man følger gjerdet rundt så får man en runde på cirka 4 kilometer. Inne i parken går det veier på kryss og tvers, så man kan uten problem variere runden bortimot i det uendelige.

Underlaget er stort sett hardpakket grus/sand, men det er også noen strekk med asfalt. Parken er ikke helt flat, det er jo ikke Madrid heller, så man får god variasjon der.

Det var mange som løp i parken, og flere brukte også tufte-parken som er anlagt der. I tillegg så jeg også flere på inlines og som kjørte longboard. Alt i alt var denne parken veldig fin å løpe i.

Halvmaraton i Haag

Publisert: 09.03.2015 - kl.:20.27

I helgen løp jeg Haag Halvmaraton for fjerde året på rad. Som vanlig var det en god delegasjon nordmenn nedover, og det var både felles middag på lørdag og bankett på søndag. I år var det også litt “nytt blod” rundt bordet.

Det var ganske fine forhold på løpsdagen. Sol, 10-12 grader og 6-7 sekundmeter vind mot nordøst. Det gjorde at vi fikk medvind på det mest utsatte strekket langs sjøen, så det var ikke altfor plagsomt.

Jeg hadde fått plass i fremste pulje, men det ble likevel litt trangt i starten. Før jeg visste ordet av det hadde jeg blitt blandet inn i en gruppe som lå bak 1:30-ballongen. Han på sin side lå ganske jevnt i 4.12-4:13, så jeg bestemte meg for å bli liggende der. Planen var å løpe jevnt og la gruppen skjerme mot vinden frem til vi hadde gjort unna strekket langs sjøen. Fra 17K går det nemlig svakt nedover frem til 19K, så der er det greit å dra på litt. Jeg vil ikke si at jeg hadde så mye å gi på da vi kom dit, så det var vel først på 20K at jeg forlot gruppen og økte farten inn mot mål.

Innsatsen holdt til 1:28:57, og det er jeg fornøyd med. Jeg har ikke løpt så fort siden før jeg ble skadet i 2013. Jeg ble nummer 639 av 10097, og nummer 65 i klassen. Det hadde kanskje vært mulig å knipe etpar sekunder til, men det viktigste var likevel å ha en god følelse hele veien.

Uansett, resultatet er drøye tre minutter bedre enn på Gran Canaria for en drøy måned siden, så dette går rette veien!

Fokus-uker

Publisert: 11.02.2015 - kl.:17.15

Jeg pleier å ha fokus-uker en til to ganger i året. Som oftest er det som oppkjøring til et løp, og i dette tilfellet er det Haag Halvmaraton som er målet.

Men hva er så fokus-uker? For meg betyr det at jeg er ekstra skjerpet på kosthold, restitusjon, trening og søvn. Jeg drikker altså ikke alkohol, er i seng før kl. 23 på hverdager, drikker like mange vannglass som kaffekopper, tenker på hva jeg spiser og passer på å ikke skulke styrketreningen.

Fordi jeg også øker treningsmengden ser jeg også mer på totalbelastningen. De rolige turene skal gå enda roligere og jeg vil ha høy kvalitet på kvalitetsøktene. Derfor er det også viktig å passe på at jeg får nok søvn. Jeg holder også et lite øye med vekten for å se at jeg ikke spiser hverken for mye eller for lite. Det funker ikke med kaloriunderskudd når jeg øker mengden.

Håpet er at fokus-ukene skal gi et løft både fysisk og mentalt, og så er det et forsøk på å innarbeide litt gode vaner i hverdagen.

Så langt har jeg ihvertfall hatt god erfaring med dette, så da er det jo bare å holde på.

Da var chubbycamp 2015 unnagjort

Publisert: 01.02.2015 - kl.:13.01

Etter en uke på Gran Canaria med sol og sommer var det nesten litt kjipt å komme hjem til vinter og sne igjen. Men, det blir uansett greit med vanlige rutiner igjen.

Totalt løp jeg 133K der nede. Det var omtrent som forventet, men jeg hadde planlagt mer enn én svømmetur. Dessverre ble det litt endringer i planene fordi jeg trynet og slo kneet. Jeg var rett og slett uoppmerksom og hektet foten i ujevn asfalt. Høyre albue, kne og hånd fikk skikkelig skrubbsår. Det tok noen dager før det kom ordentlig skorpe, så svømming utgikk.

Kneet er fortsatt ganske ømt og hovent, så jeg tar noen dager treningsfri før oppkjøringen til Haag fortsetter.

Men årets treningsleir var uansett en bra opplevelse. Vi hadde ca. 20-22 grader og
sol hver dag. Det var knallfine løpeforhold der. Utrolig digg å kunne løpe i shorts og t-skjorte igjen. Mye god mat og litt gyllen sportsdrikke har også vært med på å gjøre turen fin. Trivelig gjeng å reise sammen med!

Årets chubbycamp er i gang

Publisert: 26.01.2015 - kl.:17.28

Da er årets treningsleir i gang. For tredje året på rad er vi en gjeng som har reist nedover til Gran Canaria for å løpe og få litt sol på kroppen.

Det snødde da vi forlot Gardermoen, og det var sol og 21 grader da vi landet på Gran Canaria snaue 6 timer senere. Digg!

Espen og jeg hadde leid bil, en Ford Focus, og kjørte inn til Las Palmas for å hente startnummer. Gran Canaria Maraton har vokst jevnt og trutt de siste årene, så i år har de flyttet start/mål/expo litt utenfor sentrum. Som vanlig var det ikke så mange som snakket engelsk, men vi fikk nå hentet det vi skulle.

Søndag morgen var det tidlig opp for å kjøre til Las Palmas. Turen dit fra Maspalomas tar ca. 45 minutter. Litt trafikk gjorde at Espen hoppet ut av bilen og løp siste biten for å rekke oppvarming og start. 10K startet nemlig 40 minutter før hel- og halvmaraton.

Løpet mitt gikk greit. Litt trangt i starten gjorde at det ble litt knuffing. Fartsholderene løp veldig uvjevnt de første kilometerene, så de var ikke noe særlig å henge på. Jeg hadde ikke helt dagen. Leggene var blytunge og det gikk ikke lett. Jeg holdt derfor igjen litt for ikke å bli altfor ødelagt til resten av treningsuken. Resultatet ble likevel bra, 1:32:25 er det raskeste jeg har løpt her nede. Det var overskyet og ca. 19 grader, så forholdene var greie.

Med dette løpet i boks så fikk jeg også min første 100K uke på lenge. Artig!

Tilbake i Maspalomas var det duket for den sedvanlige banketten som alltid er i kjølvannet av konkurranser i utlandet. Mens vi satt der i solen på Paddy’s kom Bjørn Tore Kronen Taranger løpende forbi. Etter å ha løpt 200K på 4 dager hadde han også løpt halvmaraton og kommet inn på 1:18. Hans form for bankett var en økt nummer to, og han skulle faktisk ha enda en økt senere på kvelden!

I dag har det vært en rolig dag. Startet med en lett 9K tur i rolig tempo for å løse opp litt etter gårsdagens løp. Så ble det litt tid i solen, etterfulgt av lønsj og hvile på rommet før neste økt.

Dagens andre økt løp jeg sammen med Bengt. Turen gikk til Playa del Ingles, Vi tok stranden tilbake. Tungt å løpe 5k i sand. Men det er også god trening. Og mykt.

En oppsummering av 2014

Publisert: 05.01.2015 - kl.:22.29

Året som gikk ble ikke helt som håpet, men likevel er jeg ganske godt fornøyd. Jeg satte ny personlig rekord på 5K, 10K og utrolig nok også helmaraton.

Litt krøll underveis med litt betennelse i lysken i juli, men ellers har det ikke vært så mye (nye) skader. Jeg har prøvd å ikke overdrive løpingen, og endte derfor opp med ca. 200 færre kilometer enn i 2013 (og hele 1000 kilometer mindre enn i 2012). Men som bildet viser ble det allikevel endel treningstimer, hele 370 i 2014, mot 365 i 2013 og 330 i 2012. Det skyldes nok mest at det også ble endel kilometer på sykkel, 3200K i 2014 mot 2050 i 2013.

Disse tallene er egentlig ikke så veldig interessante, annet enn at jeg synes det er moro å føre logg. Veien til målet er ofte nesten morsommere enn målet..

Dessuten viser tallene at jeg har klart å trene alternativt i en periode med belastningsskader, og det at jeg har satt nye personlige rekorder selv med mindre løpetrening, betyr også at jeg har klart å gjøre noe riktg. Håpet er at summen av alt dette skal gjøre meg til en bedre løper i 2015.

Det vil jo vise seg.

Da har oppkjøringen til 2015 startet

Publisert: 02.12.2014 - kl.:23.16

Etter snart to måneders sesongpause er det på tide å komme i gang med neste sesong. Det har vært godt med en pause. Jeg tror kroppen har trengt det, og det gjør også susen for motivasjonen.

Litt har jeg jo løpt i denne perioden, men det har ikke blitt mer enn 130-140km per måned. Det har stort sett vært rolig trening, og ikke noe kvalitet. Det er det nå slutt på.

I dag løp jeg 5K testløp inne på Bislett. Tiden var ingenting å skryte av, men det er greit. Det er nå jeg skal begynne å bygge meg opp til neste sesong. Det gjelder å ikke starte alt for brått, så de neste ukene blir det en kvalitetsøkt ukentlig. Får håpe at neste testløp om en måned vil gå litt bedre.

Jeg skal også ta trening av kjernemuskulatur på alvor. Runners World la ut en artikkel med forslag til styrketrening for løpere hvor det er endel tips. Det blir ihvertfall mer trening av ben enn biceps!

Første løpet blir Gran Canaria Halvmaraton i slutten av januar. Det blir en ukes løpecamp der neste år også.

Jeg har ikke planlagt alle løpene neste år, men et av målene blir nok å perse grundig i Haag Halvmaraton.

Som bildet viser har det kommet bittelitt sne. Jeg har piggdekk på sykkelen, så den skal brukes frem og tilbake til jobb. Jeg håper det kommer mer sne, så kan det kanskje bli litt alternativ trening med ski på bena også.

Piggdekk, det er dekk med låt i!

Publisert: 25.11.2014 - kl.:23.20

Det var ganske glatt å sykle i morges, så i lønsjen var jeg ute og kjøpte piggdekk til sykkelen. Planen er jo å sykle gjennom hele vinteren, og da gjelder det å være skodd.

Vel hjemme skulle jeg skifte dekkene. Da jeg pumpet opp fordekket eksploderte slangen! Jeg skvatt, men tenkte som så at det var jo en gammel slange. Heldigvis hadde jeg en ekstra. Jeg byttet, pumpet opp og alt var såre vel. Skiftet bakhjulet uten større dramatikk.

Jeg fant ut at dekket tok litt i forskjemen, så jeg gikk opp i leiligheten etter noe verktøy for å justere skjermen. I det jeg kom ned eksploderte jammen meg bakdekket også! Vi snakker ikke om et lavt “pffift” her! Nesten litt lattermild gikk jeg opp i leiligheten 2 etasjer opp og, fortalte min kone hva som foregikk. Hun hadde hørt smellet, men trodde det var noen som hadde smelt med døren. Nuvel, jeg tok med nok en slange ned og begynte å skifte på bakhjulet. Og da smalt fordekket!… Denne gang kom en nabo og lurte på hva som foregikk.

Nå er jeg tom for slanger, og for nabofredens skyld tror jeg at noen proffer skal få montere disse piggdekkene.. :)