100 dager igjen til Berlin Maraton

Publisert: 18.06.2015 - kl.:21.49

Nå starter nedtellingen til Berlin Maraton for fullt. 100 dager er ikke lenge! Jeg har løpt der to ganger tidligere, i 2012 og 2014. Mine to beste maratontider er derfra.

Vårsesongen har ikke gått helt som planlagt. Uten at jeg helt klarer å sette fingeren på hva det skyldes, så taler resultatene for seg. Flere konkurranser har vært litt stang ut, og det var vært tungt på trening. Jeg har heller ikke løpt så mange kilometer som planlagt.

Men det var da, nå er nå! Frem til 27. september er det fokus på maraton. Jeg har planer om å ha minst én intervalløkt, og minst én tempoøkt i uken. Så skal jeg spe på med litt lengre turer både til fots og på sykkel. Jeg skal ta styrketreningen på alvor, mest som skadeforebyggende, men også fordi jeg trenger sterkere kjernemuskulatur. Det vil nok også bli endel padling og svømming.

Jeg har noen hårete mål for høstsesongen, og ett av dem er å løpe sub 3 i Berlin. Det skal jeg klare!

Karlstad, stang ut igjen..

Publisert: 14.06.2015 - kl.:23.09

Vinnerbilen på vei hjem. God stemning!

Karlstad pleier å by på et bra løp. Løypen er flat og relativt lettløpt. Jeg har løpt der to ganger tidligere, i 2012 og 2014. I 2013 var jeg nedover som fotograf fordi jeg var skadet.

I år (igjen) var planen at jeg skulle løpe sub 40. Oppkjøringen ble ikke helt optimal, for etter å ha løpt Ecotrail 45 ble jeg skikkelig forkjølet. Den satt godt i brystet drøye to uker, så det ble så som så med kvalitet.

Uansett, jeg delte bil med Hilde nedover. Vi kjørte hennes Yaris, fin liten bil. Hun hadde ambisjoner om å løpe sub 38.

Vel fremme traff vi mange kjente. Blant annet Tero, Ingulf, Kristoffer, Trond, Kenneth, Jon, Ida, Marianne og Vegar (og enda mange flere..)

Forholdene var bra. Temperaturen var ca. 18-19 grader og det var lett skydekke. Lite vind. Etter oppvarmingen stilte jeg meg i nærheten av 40-ballongen. Jeg hadde øyekontakt med Tero som også hadde planer om å løpe sub 40.

Da starten gikk ble det som vanlig litt kaotisk. Jeg syntes det gikk fort, og det stemte. Første kilometer gikk på ca. 3:45! Akkurat samme greie som skjedde i 2012, at fartsholderen ikke løp jevnt. Det gikk seg noenlunde til, og vi passerte 5K på 19:55. Men da begynte jeg å slite litt. 6K ble passert på 24:06, så der lå jeg bakpå. Det var akkurat der det skar seg i fjor. Og det samme gjentok seg i år. Jeg mistet fullstendig piffen og tempo sank ned til 4:30. I år kom jeg inn på 41:52, det var 17 sekunder tregere enn i fjor. Jeg burde holdt følge med Tero. Han pleier å løpe som et sveitser-ur!

Det er vel bare å innse at jeg ikke er i god nok form. Ut i fra resultatet på Fornebuløpet så burde jeg prestert bedre, men det gjorde jeg altså ikke.

Når det er sagt, jeg ble nr. 228 av 3504 totalt, nr. 214 av 2197 herrer og nr 15 av 110 i klassen. Det er jo ikke galt..

På vei hjem hadde vi med oss i bilen Ida som vant dameklassen. Hun løp på 35:31. Inspirerende å høre hvordan hun har trent seg opp fra et tretthetsbrudd i foten i fjor, til å vinne både Fornebuløpet og nå også Karlstad Stadslopp. Imponerende!

Ecotrail 45K - blytunge greier!

Publisert: 24.05.2015 - kl.:15.19

Rett før starten fra Holmenkollen

Egentlig var jeg påmeldt Gøteborgsvarvet denne lørdagen, men av forskjellige årsaker ble det ikke slik. I stedet lot jeg meg friste til å melde meg på Ecotrail 45K. Jeg tenkte at det ikke var mye lengre enn et maraton, og siden mye løpet skulle gå på grus og sti så ville dette være grei skuring. Så feil kan man altså ta!..

Ecotrail er et konsept hvor man legger et ultra-terrengløp i urbane omgivelser, og helst skal det begynne og slutte ved et signalbygg. Det er 3 distanser, 80K, 45K og 18K. Det var forskjellige startsted, men alle hadde målgang ved Operaen i Bjørvika.

På vei opp til start ved Holmenkollen kom vi i snakk med massevis av andre løpere. Litt styr ble det da det oppsto en feil på toget og vi måtte gå av og vente på nytt på Steinerud stasjon. Men sånt er jo bare med på å bryte isen, så vi kom i snakk med enda fler. Neste t-bane ble rimelig fullstappet av spente løpere.

Opplegget er at man også skal være noenlunde selvforsynt underveis. Man er derfor pålagt å ha med litt mat og drikke selv, i tillegg til en kopp. Det var likevel to matstasjoner underveis som serverte vann, cola, energidrikk, appelsin og banan.

Jeg hadde ikke så voldsomme ambisjoner for dette løpet. Planen var å ta det som en treningstur. Jeg hadde også en løs avtale om å løpe sammen med Olav. Han løper normalt ikke så langt, så vi skulle se det litt an.

Starten var ganske brutal. Vi begynte å løpe oppover med en gang, og kom snart inn på sti. Det var litt vått der, og Olav, som er gammel orienteringsløper, fnøs litt av meg som var redd for å bli våt på beina. Vel oppe ved Tryvannstårnet bar det ned skianlegget der. Jeg er ikke spesielt flink på å løpe nedover, så lårene fikk greit med juling. Vi løp grusvei bort til Wyllerløypa og fulgte veien ned der også. Lårene fikk enda mer juling.

Langs Zinoberveien var det relativt flatt. En grei blanding av asfalt og grus. Løypen var merket med gule bånd som tidvis var vanskelige å se. De kunne valgt en farge som hadde større kontrast til skog og løv, men det er nå så.

Ved Sørkedalen Landhandleri var første matstasjon. Jeg fikk i meg en boks energidrikk før jeg løp videre. På dette tidspunktet hadde jeg Espen et godt stykke foran, og Olav lå et sted bak. Jeg kunne se Jørgen litt foran meg.

Vi løp et lite stykke langs asfalten innover i sørkedalen før vi tok av og begynte klatringen på grusvei. Det var vel ca. 3 kilometer med sammenhengende motbakke. Jeg løp hele veien med korte steg. Lårene synes nok det var godt med en annen type belastningen etter å ha løpt ned to slalombakker. Likevel, jeg kjente at bena begynte å bli ganske tunge. Vel oppe løp vi traséen til skiløypen. Det var det myr og vått. Veldig myr og vått! Ingen grunn til å forsøke å holde seg tørr, så det var bare å løpe ut i det og håpe at skoene holdt seg på føttene.

Etterhvert kom vi på tørrere grunn og løp blåsti. Ved Abbortjern tok vi mot venstre og begynte å løpe retning Fossum. Her hadde jeg mistet Jørgen, men var blitt tatt igjen av en annen gruppe.

Vi rotet litt med å finne riktig vei etpar ganger, og to steder traff vi på løpere som hadde løpt feil. Så selv om noen synes merkingen var bra, så var det andre som ikke synes det.

Langt om lenge kom vi til siste matstasjon på Fossum. Her sto jeg noen minutter og både spiste og drakk litt. Jeg begynte å bli bra sliten, og enda var det 19 kilometer til mål.

Partiet langs øvre del av Lysakerelven var ganske teknisk. Her har jeg løpt flere ganger før, så jeg visste hva som ventet. Bena var så sure at her gikk jeg i alle oppoverbakkene og lente meg tungt på rekkverket nedover. Jeg hadde Jørgen rett bak, men løp ellers ganske alene. Ble vel tatt igjen av etpar løpere.

Vel nede på Lysaker ventet det som skulle være sjarmøretappen inn til byen. Jeg løper eller sykler jo dette strekket hver dag på vei til jobb, så dette skulle gå greit tenkte jeg. Men, bena var blytunge, moralen lav, humøret på bånn, og det gikk saaaaaakte innover.. Etpar ganger måtte jeg slutte å løpe, og heller gå et lite stykke. Hadde null motivasjon! Kan ikke huske siste jeg har vært så sliten i et løp, kanskje helmaraton i Rotterdam 2011?

Omsider nærmet jeg meg Aker Brygge og byen. Veldig slitsomt å løpe sikksakk blant alle folkene der, og sløyfen ut og rundt festningen var drøy! Gleden var stor da jeg rundet tuppen og kunne se målseilet ved Sukkerbiten. Det var ikke antydning til spurt, men jeg kom meg da i mål tilslutt. Har vel sjelden vært så glad for å bli ferdig med et løp!

Jeg endte på 4:27:06. Det holdt til 30. plass totalt, og 25. plass herrer. Godt fornøyd med det. Det blir nok en stund til neste gang jeg prøver meg på no’ ultragreier. Sånn sti- og terrengløping er hardt for en asfaltjunkie som meg.

Fornebuløpet anno 2015

Publisert: 20.05.2015 - kl.:22.51

Jon, Vemund, Bengt, Trond, Aleksander og meg. Foto: Turid Grøtli Aalholm

I år har de gjort store forandringer på Fornebuløpet. Start og mål er flyttet fra Hundsund til Telenor Arena, og løypene er lagt litt om. Jeg tror tier’n har blitt litt tregere, men femmer’n er fortsatt ganske rask.

Løpet har vært arrangert 6 ganger, og dette er fjerde gangen jeg deltar. De to første årene løp jeg 10K, men i fjor og i år har det blitt 5K. Det har også blitt PB de to siste årene, så dette løpet er en favoritt. Det hjelper selvfølgelig på at det hele foregår på min “hjemmebane” mindre enn 1 kilometer fra der jeg bor.

Start og målgang skjer inne i hallen. Det er rett og slett genialt, for foruten å ha alle fasiliteter i nærheten er det også god plass til å varme opp. Noen har jo klokkertro på stigningsløp i forkant, jeg mener det hele er oppskrytt.. I dag spilte værgudene på lag, men hadde det regnet hadde det definitivt vært gull verdt å kunne varme opp innendørs.

Nytt av året var også inndelingen i puljer basert på antatt sluttid. Det så ut til å fungere bra. Det var ca. 2100 startende fordelt på 3 distanser (3K, 5K og 10K), med 10K som den absolutt mest populære.

Jeg hadde 3 mål i dag. Det første var å løpe fortere enn ifjor, det andre var å slå Bengt, og det tredje var å løpe sub 19. I det minste klarte jeg ett av dem!

Selve løpet gikk egentlig ganske greit. Jeg løp i felt med Bengt og Vemund det meste av veien. Selv om det blåste litt var ikke vinden altfor plagsom. De to siste kilometrene hadde vi vinden i ryggen og da var det “bare” å flyte inn. Dessverre for meg så klarte jeg ikke å henge på da de to andre satte inn spurten, så det ble samme rekkefølge som i fjor, men litt tettere mellom oss denne gangen. Vemund kom inn på 19:13, Bengt på 19:22 og jeg på 19:25. En mager trøst får være at jeg var den eneste av oss som perset!

Jeg synes at Fornebuløpet virkelig har fått et løft i år. Opplegget i Telenor Arena var veldig bra. Eneste jeg har å klage på er at det virket som om kilometermarkeringene sto feil plassert. Det er lite som er så irriterende i løpsammenheng! Jeg tviler på at hele feltet brukte 3:35 på første kilometer og 4:25 på andre…

Boston, et foreløpig punktum

Publisert: 16.05.2015 - kl.:17.29

Veldig tomme gater dagen etter bombeangrepet i Boston

For to år siden eksploderte 2 bomber i målområdet til Boston Marathon. Jeg var der, sammen med bl.a. Janicke Ekelberg og Ingulf Nordahl. Heldigvis ble ingen av oss skadet. I timene etterpå var det stor pågang fra norsk media. Jeg ble intervjuet av P4, og av lokalavisen Budstikka. Ingulf, som er fra Nord-Norge, uttalte seg til Nordlys og Janicke endte opp på NRK

Det var en veldig spesiell opplevelse, og jeg skrev litt om det i dette blogginlegget. Janicke oppsummerte sine opplevelser her

Så gikk det to år. Da rettsaken mot Dzjokhar Tsarnajev begynte tidligere i år ble jeg oppringt av P4. Jeg svarte at jeg ikke hadde mer å tilføye, og sa vel også at jeg ikke kom til å følge rettsaken. Selv om jeg var der da det smalt, så ble jeg jo ikke direkte berørt.

Fredag 15. mai ble Dzjokhar Tsarnajev dømt til døden for det han gjorde i 2013. Og da kommer jeg til det som er poenget med denne bloggposten: Jeg synes ikke det er riktig å dømme ham (eller noen andre) til døden!

Jeg er i mot dødsstraff! Jeg mener at det er noe grunnleggende feil i et samfunn hvis staten på lovlig vis kan ta livet av sine egne innbyggere! Jeg har overhodet ikke problemer med at samfunnet beskyttes mot farlig kriminelle ved at de holdes innesperret i lengre tid, men det er ikke greit at staten dreper dem! Og nei, selv ikke i saker hvor man er 100% sikker på at vedkommende er skyldig, er det ikke greit å dømme noen til døden!

Jeg tipper at denne saken kommer til å versere i rettsystemet mange år enda. Forhåpentligvis blir dommen omgjort til livsvarig fengsel.

Gratiskilometer XVI

Publisert: 16.05.2015 - kl.:15.42

På vei opp fra T-banen på Ellingsrudåsen. Foto: Espen Ringom

Det har blitt en stund siden sist, men på Himmelspretten møtte 71 glade løpesjeler opp til Gratiskilometer XVI med start på Ellingsrudåsen. Løypen var satt av Espen Barroso-Gomez og gikk fra Ellingsrudåsen til Skullerud, Lambertseter, Ekeberg og ned til Sukkerbiten utenfor Operabygget.

Med såpass mange deltakere – faktisk er det ny rekord – så var det ikke til å unngå at det ble litt spredning på feltet. Vi stoppet opp og ventet ved Skullerudstua, slik at de fleste kunne henge med hele veien.

Vi hadde flaks med været. Det var ca. 15 grader og sol. Kan ikke forlange noe bedre enn det. Som vanlig var det også veldig hyggelig å treffe nye og gamle løpevenner, og det var vel høy skravlefaktor hos de fleste, akkurat slik det skal være på disse turene. Håper det ikke blir så lenge til neste gang.

Det er lagt ut flere bilder på Facebook-siden

Bronseplass i NM i hjemmebrygging!

Publisert: 29.04.2015 - kl.:16.26

Det har akkurat vært NM i hjemmebrygging. Øldommere rundt om i landet har vært med på å bedømme, og så var det finale i Bergen hvor de også kåret Årets hjemmebrygger 2015. Det ble ikke meg iår, men kanskje neste år?

Vi deltok i klassen “Porter/Stout” med 122 Sterk som vi brygget i september i fjor. Det er andre batchen av akkurat det ølet. Og vi tok en fin-fin 3de plass i klassen! Det var totalt 37 bidrag, så konkurransen var hard. De andre klassevinnerne kan man se her.

Jeg hadde egentlig ingen forventninger til resultatet, mest fordi jeg ikke ante hva vi gikk til. Foruten at ølet bør smake godt så blir man også vurdert utifra kriteriene for typen. Det ble litt trekk for lite humlepreg, men ellers veldig bra score. Vi kommer definitivt til å delta neste år også.

Halvmaraton i Holmestrand

Publisert: 12.04.2015 - kl.:18.59

Jeg løp Holmestrand Halvmaraton første året det ble arrangert, i 2012. Da gikk løpet utenfor byen, og vi løp vel frem og tilbake langs riksvei 315. Veldig surt og kaldt var det også.

Surt og kaldt var vel det eneste årets utgave hadde til felles med det løpet. Nå løper man jo en rundløype nede i byen, og selve arrangementet fremstår som langt mer organisert og proft. Selv om værgudene ikke spilte helt på lag så hadde det møtte opp mange tilskuere. Langsmed løypa var det også noen som hadde rigget seg til utendørs med grill og det hele.

Jeg synes vel ikke at løypa var rask som forespeilet. Det er noen krappe svinger, og ikke minst en gressbakke som skal forseres. De fleste høydemeterne kommer som svak motbakke, så det var et parti der som føltes litt seigt. Men ellers var den ganske lettløpt.

For min egen del var jeg litt spent. Jeg løp jo bra i Haag, men følte ikke at jeg var helt i toppform. Jeg stilte meg ganske langt frem sammen med Adele og Andreas. De hadde planer om å holde ca. 4:10-tempo, og det passet meg ganske bra. Første runden gikk vel omtrent som planlagt, men jeg kjente at jeg hadde åpnet litt hardt og måtte derfor la de slippe. Ganske snart fikk jeg kontakt med en annen gjeng som jeg fulgte resten av løpet. Vi løp litt ujevne runder, og stadig saktere, så løpet var ikke så bra disponert. Det ble tungt mot slutten, og det var såvidt jeg klarte å karre meg inn under 90 minutter med tiden 1:29:46.

Selv om jeg ikke var helt fornøyd med resultatet så skal jeg ikke klage. Jeg kom på 7. plass i klassen, og ble nr. 57 av 259 herrer. Slett ikke verst, sånn totalt sett.

Holmestrand Maraton har virkelig løftet seg siden sist jeg løp, og jeg tror dette løpet kan bli en vårfavoritt. Litt synd at det er klemt innimellom påskemaraton i Drammen og halvmaraton i Fredrikstad, for det er også to andre bra vårløp. Det blir kanskje drøyt å ha ambisjoner om å løpe alle sammen?

Løpetur i Madrid

Publisert: 06.04.2015 - kl.:15.53

Første del av påsken var vi i Madrid. Ikke langt unna hotellet lå en park, Parque del retiro. Det er en av de største parkene i Madrid, og den egner seg godt for løping. Hvis man følger gjerdet rundt så får man en runde på cirka 4 kilometer. Inne i parken går det veier på kryss og tvers, så man kan uten problem variere runden bortimot i det uendelige.

Underlaget er stort sett hardpakket grus/sand, men det er også noen strekk med asfalt. Parken er ikke helt flat, det er jo ikke Madrid heller, så man får god variasjon der.

Det var mange som løp i parken, og flere brukte også tufte-parken som er anlagt der. I tillegg så jeg også flere på inlines og som kjørte longboard. Alt i alt var denne parken veldig fin å løpe i.

Halvmaraton i Haag

Publisert: 09.03.2015 - kl.:20.27

I helgen løp jeg Haag Halvmaraton for fjerde året på rad. Som vanlig var det en god delegasjon nordmenn nedover, og det var både felles middag på lørdag og bankett på søndag. I år var det også litt “nytt blod” rundt bordet.

Det var ganske fine forhold på løpsdagen. Sol, 10-12 grader og 6-7 sekundmeter vind mot nordøst. Det gjorde at vi fikk medvind på det mest utsatte strekket langs sjøen, så det var ikke altfor plagsomt.

Jeg hadde fått plass i fremste pulje, men det ble likevel litt trangt i starten. Før jeg visste ordet av det hadde jeg blitt blandet inn i en gruppe som lå bak 1:30-ballongen. Han på sin side lå ganske jevnt i 4.12-4:13, så jeg bestemte meg for å bli liggende der. Planen var å løpe jevnt og la gruppen skjerme mot vinden frem til vi hadde gjort unna strekket langs sjøen. Fra 17K går det nemlig svakt nedover frem til 19K, så der er det greit å dra på litt. Jeg vil ikke si at jeg hadde så mye å gi på da vi kom dit, så det var vel først på 20K at jeg forlot gruppen og økte farten inn mot mål.

Innsatsen holdt til 1:28:57, og det er jeg fornøyd med. Jeg har ikke løpt så fort siden før jeg ble skadet i 2013. Jeg ble nummer 639 av 10097, og nummer 65 i klassen. Det hadde kanskje vært mulig å knipe etpar sekunder til, men det viktigste var likevel å ha en god følelse hele veien.

Uansett, resultatet er drøye tre minutter bedre enn på Gran Canaria for en drøy måned siden, så dette går rette veien!