På tide å lære seg crawl

Publisert: 09.02.2016 - kl.:23.20

I fjor høst meldte jeg meg på et nybegynnerkurs for å lære crawl. Jeg har lenge svømt minst en gang i uken, men da har det alltid vært brystsvømming. Det ble etterhvert litt ensformig, så da meldte jeg meg som sagt på kurs.

Det er Bærumsvømmerene som står bak kurset som holdes på Hundsund bad. Det gikk over 9 ganger, og vi var 16 stykker på kurset. To instruktører håndterte hver sin gruppe. Vi svømte mindre enn jeg hadde sett for meg, og terpet mye mer på detaljer. Svømming er en veldig teknisk idrett, og det er mange detaljer som må sitte.

Jeg opplevde stor forbedring i løpet av det kurset. Det viktigste var å knekke koden med når, og hvordan, jeg skulle puste. Fra å omtrent stryke med etter 25 meter, så klarte jeg ganske uanstrengt å svømme 250 meter i et strekk.

Etter å ha fullført kurset for nybegynnere så gikk jeg rett over på kurset for videregående. Det er samme instruktør, og mange av de samme øvelsene. Vi terper på å overdrive mange av bevegelsene slik at det skal sitte litt bedre når vi trener på egenhånd. Det krever både kondisjon, og en god porsjon kjernemuskulatur for å holde en god linje i vannet.

Jeg synes faktisk det er morsomt å terpe på alle disse detaljene. Sakte men sikkert så detter brikkene på plass. Første målet mitt er å svømme 500m på under 10 minutter.

Da er vel egentlig 2016 godt i gang?

Publisert: 01.02.2016 - kl.:21.52

Jeg hadde egentlig planer om å skrive et innlegg hvor jeg oppsummerte løpeåret 2015. Dagene og ukene gikk, uten at jeg fikk skrevet en eneste linje. Det er vel med blogging som med så mye annet, det går litt i rykk og napp.

Nå er januar vel overstått, og oppkjøringen til 2016 er godt i gang. Så langt har jeg trent variert, og løpt, syklet, gått på ski, svømt og trent styrke. Variasjon er viktig for å unngå skader.

Jeg har noen hårete mål denne sesongen, og første utfordringen kommer i Paris 3. april. Der skal jeg løpe maraton, og målet er ny pers. Det må bare bli litt bart og mildt så jeg får anstendig mengdetrening på asfalt.

Og da var sesongen over

Publisert: 15.11.2015 - kl.:22.39

Sist jeg løp halvmaraton på Jessheim var i 2010. Da løp jeg på 1:38:34. I år gikk det nesten 10 minutter fortere. Jeg kan huske den gang at jeg var usikker på om jeg skulle løpe med piggsko eller ikke, men valgte vanlige sko. Jeg brukte vanlige sko i dag også, men hadde nok ønsket pigger enkelte steder. Selv med 5-6 plussgrader var det noen isete skyggepartier.

Årets løype var lagt om siden sist jeg løp. Da løp vi én runde, denne gangen løp vi en sløyfe på 10.5K to ganger. Jessheim er stort sett paddeflatt, men de hadde likevel klart å lure inn en litt seig motbakke halveis ut i runden. Jeg er glad jeg ikke skulle passere den fire ganger.

Ambisjonen før løpet var som vanlig sub 90. Jeg må innrømme at motivasjonen var så som så nå midt i sesongpausen, men det var jo mange kjente som skulle løpe. Jeg traff Espen før start. Han sto sammen med Tonje. Han mente at hun og jeg burde løpe sammen, for vi hadde omtrent samme mål. Og slik ble det. Jeg tror nok jeg dro det meste av veien, men på slutten smatt hun forbi og gruset meg med 3 sekunder. Irriterende.. :)

Uansett, selve løpet gikk greit. Det gikk relativt rolig for seg i starten. Stort sett løp vi på gang/sykkel-vei. Det ble litt ujevn løping, men der får jeg skylde litt på at noen partier var veldig glatte. Spesielt siste svingen før målgang var det mange som deiset i bakken. Men underveis var vi en liten gjeng som holdt følge. Jeg hadde ikke overskudd til å ta meg helt ut, men gikk heller ikke helt i kjelleren. Endte på 1:29:02 som er tredje beste tiden i år.

Nå er konkurransesesongen over, og det samme kan vel sies om å løpe i shorts og t-skjorte. Jeg lurte litt på å ta på meg langermet, men det var faktisk mer enn varmt nok. De som løp i lang/lang med både lue og hansker må ha hatt en fryktelig varm opplevelse.

Frem til jul blir det fokus på basis-trening, og så får jeg planlegge 2016-sesongen når vi bikker nyttår.

På pallen for første gang

Publisert: 25.10.2015 - kl.:20.15

Dette er historien om hvordan en 34. plass ble til en sølvmedalje! Det høres vilt ut, og det er det også, men det kommer vi til.

Lørdag løp jeg altså Lørenskog Halvmaraton. Jeg løp der første gang i 2009 på tiden 1:48:24. Året etter hadde de lagt om løypen, og jeg løp på 1:38:37. Siden den gang har løypen blitt lagt om enda flere ganger og man løper nå 4 runder pluss litt tillegg. Runden er ikke helt flat, men slett ikke av de verste. Den er litt vindutsatt.

I år var det ganske bra forhold. Temperaturen var ca. 10 grader, men litt vind gjorde at det føltes litt surt før start. Heldigvis kan man henge i Fjellhamarhallen, så man er i ly før start. Selve starten er møljestart med brutto-tid, så det gjelder å stå langt frem. Med ca. 150 startende var det ikke altfor trangt, men uansett greit å stå fremst. Starteren var en eldre herre som ikke tok seg bryet med å bruke startpistol, han hadde tatt med egen revolver, en .38 spesial!

Starten gikk og vi la i vei. De første 400m var transportetappe inn til runden vi skulle løpe 4 ganger. Det ble fort ganske mye strekk i feltet. Vi merket vinden mest de først to kilometrene. Jeg la meg i en klynge, men det gikk litt for sakte så det tok ikke lang tid før jeg ble liggende alene. Etter ca. 4 kilometer passerte vi Ahus. Det var en litt seig motbakke der på noen hundre meter som bare ble tyngre for hver gang vi forserte den.

Som vanlig gikk det fortest til å begynne med. Rundene gikk på 20:16 – 20:55 – 21:15 og 21:42. Jeg plukket noen rygger og andre passerte meg. Etpar av de som løp forbi på sisterunden passerte jeg lett da det var igjen noen kilometer til mål. Det er alltid en deilig følelse.

Jeg kom i mål på 1:29:26. Det er tredje beste tid på halvmaraton i år med ca. 45 sek bak Drammen og 30 sek bak Haag. I en såpass tøff løype med både Berlin og Hytteplanmila i bena er det godkjent.

Men så, hvordan endte jeg opp med en sølvmedalje? Dette løpet er også Kretsmesterskap for Oslo og Akershus. Jeg trodde det var en felles krets, men det er to forskjellige. Så når man silte ut alle som ikke var tilknyttet en friidrettsklubb, og deretter fordelte på fylkene, så holdt det faktisk til å bli sølvmedaljør i Oslo i veteran-klassen M45-49. Og det får man jo være fornøyd med på tampen av sesongen.

Hytteplanmila 2015

Publisert: 18.10.2015 - kl.:22.26

Hytteplanmila er vel dét løpet jeg ser mest frem til gjennom hele sesongen. Bra organisering, kjapp løype og det at man treffer massevis av kjentfolk, samt servering av gratis kaffe og boller gjør dette til et høydepunkt.

I år feirer løpet 10 års jubileum. Fra starten i 2005 med 85 påmeldte var det i år over 2000 som stilte til start! Det spørs om de kanskje nå har nådd taket.

Jeg løp første gang i 2010 på tiden 43:38. Det var dengang pers med 2:42, forrige bestenotering var Sentrumsløpet tidligere på året med 46:20. I år deltok jeg for femte gang, og siden den gang har jeg blitt raskere! Under flotte forhold i år løp jeg inn på 39:39, altså nesten 4 minutter raskere enn debuten i 2010. Dessuten var dette min andre gang under 40 minutter, noe som har vært et mål lenge!

Om selve løpet er det egentlig ikke så mye å si. Planen før start var å ligge foran 40-ballongen (mindre trengsel der) og ellers passe på at han ikke passerte. Som vanlig gikk det unna i starten. Jeg passerte 1K på 3:35, og neste gikk på 3:45 før det litt kuperte landskapet mellom 2K og 4K gjorde at hastigheten ble litt mer normal. Femte kilometer gikk på 3:44, og passering 5K på 19:15 er vel nesten ny pers? Uansett, det gikk litt tyngre mellom 6K og 8K hvor det er litt motbakke før det igjen gikk greit de to siste. Jeg prøvde å legge inn en spurt i bakken opp de siste 200m, men det var null respons i bena. Likevel holdt det altså til sub 40, det er to ganger på rad!

Etter skadesesongen 2013 har jeg brukt tid på å trene meg opp igjen. Jeg trener annerledes og mer variert enn jeg gjorde tidligere. De to siste årene har jeg erstattet mye løping med sykkel, og jeg har lagt inn økter med trening av kjernemuskulatur. Det er veldig tilfredstillende å se at det gir resultater og at jeg når målene mine.

I år har jeg så langt perset på 5K og 10K. Helmaraton i Berlin ble litt stang ut, men halvveis så det bra ut. Halvmaraton har jeg ikke helt fått taket på i år, men sesongen er ikke helt over. Det kommer muligheter både på Lørenskog Halvmaraton 24. oktober eller på Jessheim 15. november.

Knall og fall i Berlin

Publisert: 29.09.2015 - kl.:21.22

Blid gjeng før starten i Berlin. foto: Turid Grøtli Aalholm

Ting skjer fort! I det ene øyeblikket kruser man avgårde i fin flyt, og i neste øyeblikk får man et ublidt møte med asfalten i Berlins gater.

Jeg har løpt Berlin Maraton to ganger tidligere, i 2012 og 2014. Begge gangene løp jeg inn på ny bestetid. i 2012 var det 3:09:44 og i 2014 forbedret jeg tiden med 32 sekunder og kom inn på 3:09:12. Med det som bakteppe, samt at jeg løp bra både i Drammen Halvmaraton og 10 for Grete, så var jeg veldig klar for å prøve meg på den magiske sub 3-grensen.

Berlin Maraton er et stort arrangement, og jeg glemmer fra gang til gang hvor lang tid det faktisk tar å komme seg gjennom oppmarsjområdet og finne plassen i startfeltet. Basert på tidligere meritter var jeg plassert i gruppe D. Den er for dem med forventet sluttid 3:00-3:15.

8 minutter før start var jeg på plass. Jeg stilte meg ganske langt frem i puljen. Snakket såvidt med Andreas, og så ryggen på Christian før starten gikk. Selv om det ikke er direkte trangt i starten så er det mye folk! De første to kilometrene går rett frem, men så tidlig i løpet er det litet strekk i feltet. Man er jo omgitt av løpere på samme nivå, så man unngår mye av “brøytingen” man kan oppleve i mindre løp.

Jeg la meg mellom to fartsholdere som begge hadde 3:00-ballonger og kom greit inn i flyten. De første 17-18 kilometerne gikk veldig greit unna. Jeg startet tidlig med gel og drakk på hver vannstasjon. Temperaturen var vel 10-11 grader ved start, men blå himmel og sol gjorde at det ble fort ganske varmt.

Ved omtrent 15K ble det litt trangt i en sving og jeg holdt på å tryne da en annen løper sparket meg under foten. Heldigvis gikk det bra. Fullt så heldig var jeg ikke noen kilometer senere, rett før passering halvveis. I det jeg passerte fruen, smilte og vinket, så ble jeg tråkket ned bakfra. Jeg så ham vel aldri, men han tråkket rett på min venstre fot da han passerte, og jeg gikk rett på trynet. Heldigvis klarte jeg å lande på skulderen slik at jeg fikk rullet rundt, men kneet fikk seg en smell. Jeg tror det var en publikummer som hjalp meg opp, og jeg prøvde å fortsette for å ta igjen det tapte. Men det var jammen ikke lett. Den lille smellen gjorde at jeg stivnet og da klarte jeg ikke å holde tempoet oppe. Ved passering halv lå jeg ganske langt bak fartsholderne og kunne bare konstatere at de dro fra.

Resten av løpet var egentlig ikke så morsomt. Uansett hva jeg prøvde på så fikk jeg ikke opp farten. En stund trodde jeg at jeg kanskje kunne klare å løpe inn på ny bestetid, men ved 35K så skjønte jeg at det var fånyttes. Da var det bare å bite tennene sammen og komme seg i mål.

Og, jeg kom jo til mål etterhvert. Klokken stoppet på 3:12:32. Det er jo isolert sett en anstendig tid, men jeg var litt skuffet. Det ville nok holdt hardt å løpe sub 3 uansett, men jeg tror jeg skulle klart pers med veldig god margin. Uansett, det gikk ikke slik. Foruten å løpe må man også holde seg på bena! Jeg kom inn som nummer 3260 av 27900 herrer, og ble nummer 537 i klassen. Klassen M45 var forøvrig diger med nesten 5300! Makan, er jo bare oldiser som løper maraton..

Kun 7 dager til Berlin (og litt om 10 for Grete)

Publisert: 20.09.2015 - kl.:22.29

Start og målområdet for Oslo Maraton på Rådhusplassen

Søndag om en uke skal det løpes i Berlin. Jeg har trent bra, vondtene er noenlunde under kontroll, og jeg er i form!

I går løp jeg 10 for Grete i Oslo Maraton. Jeg løp inn på 39:28! Det er første gang jeg har kommet under 40 minutter på 10K, og det er en forbedring av persen med ett minutt og 10 sekunder! Helt vilt! Eller som de sier i Blaker’n: Helt FLØØØTE!!

Før start hadde jeg følelsen av at jeg kunne få til et godt løp. Selv om det var blå himmel og litt varmt var det ellers vindstille og fine forhold. Jeg stilte opp i startfeltet tidlig slik at jeg kom langt frem. Det var nok lurt, for selv om det var puljestart var det trangt om saligheten i pulje 1.

Jeg kom godt i gang og fant rytmen. Som vanlig gikk det litt fort i starten, første kilometer gikk unna på 3:46. Tempoet føltes greit, så jeg valgte å ikke justere. Andre kilometer gikk unna på 3:54. Da hadde jeg funnet et felt med noen rygger å følge, så der ble jeg. Det gikk jevnt ut til 5K, som jeg faktisk passerte 5 sekunder raskere enn gjeldende PB fra Fornebuløpet, før det ble noen litt tregere kilometertider. Men det viktige var at jeg fortsatt hadde saft i bena. Det gikk jevnt de siste kilometerne inn og jeg passerte målstreken uten å være helt i kjelleren.

Resultatet holdt til nummer 10 i klassen (av 227), nummer 121 av 1876 herrer og nummer 136 av totalt 5121 startende begge kjønn.

Det er digg å se at trening virker, og oppløftende å se at formen er god. Jeg gjorde en god halvmaraton i Drammen for tre uker siden, og et godt løp i går. Hvis forholdene i Berlin er bra så har jeg troen på et godt løp der også. Det vil vise seg om 7 dager!

Om 27 dager braker det løs i Berlin

Publisert: 31.08.2015 - kl.:22.24

Festplassen i Nansenparken, Fornebu

I går løp jeg Drammen Halvmaraton. Jeg har brukt det løpet som oppkjøring og form-test før alle høstmaraton jeg har løpt. Det var derfor oppløftende i går å løpe inn til min fjerde beste halvmaratontid noensinne. Om jeg skal tolke ut ifra det resultatet så lover det godt for Berlin. Men, som vi alle vet, det skal jo løpes først..

Jeg har trent bra i juni, juli og august, og det synes jeg vises på formen også. Foruten god sluttid i går så passerte jeg også 10K på 41:14, noe som var langt bedre enn det jeg klarte i Karlstad. I tillegg var jeg ganske lett i kroppen hele veien uten negative tanker. Jeg er i rute!

Planen fremover nå er å holde meg skadefri og fortsette i samme sporet noen uker til. Jeg har meldt meg på 10 for Grete den 19. september. Det blir siste harde økten før Berlin 8 dager senere. Nå er vel ikke den løypa av de kjappeste, men jeg satser på en god tid der.

Uansett, det viktigste er at jeg føler at formen er på gang, og at trening virker! Jeg tror også jeg har hatt godt utbytte av styrkeøktene jeg har pisket meg selv til å gjennomføre. Det gjelder bare å holde koken.

Midnattsloppet 2015

Publisert: 23.08.2015 - kl.:22.09

Foto: Turid Grøtli Aalholm

Jeg meldte meg på litt sent og da var de fremste puljene allerede fulltegnet. Så da endte jeg opp med å starte 10 minutter bak hovedfeltet, i pulje 2B, blant alle de som håpet å komme inn under 50 minutter på 10K.

Midnattsloppet er et slags karuselløp som arrangeres i Stockholm, Göteborg, Helsinki og Malmô. Det avvikles på kveldstid med massevis av lys, lyd og fyrverkeri. I god svensk tradisjon klarer de å skape bra med trøkk og engasjement langs løypa. I stedet for startnummer får alle utdelt t-skjorte som man må løpe med. Uten den får man ikke starte.

Det er ganske tøft å se når startskuddet når og flere tusen stormer avgårde kledd i blått. Tidligere år har det vært mer knæsje farger.

Jeg var ikke så veldig optimistisk med tanke på min egen prestasjon i dette løpet. Løypa er kupert, og på ingen måte lettløpt. Dessuten er det stedvist mørkt og ikke så lett å se hvor man setter føttene. Første året jeg var med, i 2010, tråkket jeg over ca. halvveis og endte opp med min hittil eneste DNF.

Første kilometer gikk sakte, ca. 4:30. Det var MYE folk og ikke lett å passere. Og sånn fortsatte det egentlig. Noen steder var løypa bred og fin, andre steder smalnet den inn og da var det vanskelig å passere folk. Opp mot Masthuggskyrkan tok jeg igjen de som hadde startet i puljen før, og de GIKK i motbakkene. Så dette ble nok mer en slags tempo-økt mer enn et race for min del. Jeg ser i etterkant at tempo varierte fra 4:02-4:48 per kilometer.

Resultatlisten viser at jeg tok igjen og passerte 335 løpere, og endte tilslutt på plass 388 av totalt 8512 som fullførte. Og det tiltross for at jeg ikke løp fortere enn 44:24. Jeg får vel være fornøyd med å være topp 5% totalt, og sjette beste nordmann.

Lindøya Rundt 2015

Publisert: 24.07.2015 - kl.:21.00

Foto: Turid Grøtli Aalholm

Litt spontant meldte jeg meg på Lindøya Rundt dagen før løpet skulle gå. Løpet er en del av Øyakarusellen som arrangeres av Songsvann Rundt Medsols. Øyakarusellen går på øyene i Oslofjorden.

Løpet er en lavterskel-greie, og har nok mer fokus på det sosiale enn det rent sportslige. Det er obligatorisk gjennomløping av løypen en time før start, dels for å sørge for at man ikke løper seg bort og også for å vise frem øya.

Totalt var det 38 startende, 15 kvinner og 23 menn. Man måtte løpe litt taktisk, for stedvis var løypa så smal at det ikke var mulig å passere. For min egen del kjente jeg onsdagens SRM litt i bena, men det gikk likevel ganske bra. Jeg endte på 12. plass blant herrene, og 16. plass totalt.

Etterpå var det bading i sjøen og sosialt samvær. Det ble servert burgere, og opptil flere nøt medbrakt sportsdrikke.

Du kan også lese mer om løpet på Kondis sine sider eller se alle bildene som Frode Klevstul har tatt.