Har prøvd meg på triatlon igjen

Publisert: 15.08.2017 - kl.:22.10

Foto: Sportograf – sportograf.com

Jeg var litt treg med å melde meg på Oslo Tri. Da jeg så på det i februar første gangen så hadde jeg ikke bestemt meg for om triatlon var noe jeg skulle prøve. Innen jeg hadde bestemt meg var alle plassene solgt og påmeldingen stengt. Litt betuttet meldte jeg meg i stedet på Tønsberg ByTri , som er en sprint midt i Tønsberg. Det løpet skulle gå samme dag som Oslo Tri, og det var kanskje forklaringen på at de ikke fikk nok påmeldinger, og derfor avlyste løpet.

Nå var rådyra go’e! Frem til 25. juli var det fortsatt mulig å kjøpe og selge startnummer til Oslo Tri, men et kjapt søk på FINN viste at det var langt flere som ville kjøpe enn det var tilbydere. Men, så hender det jo at man har flaks og får napp. En trivelig danske måtte melde avbud og la ut startnummeret sitt. Jeg så annonsen først og fikk tilslaget.

Oppkjøringen ble ikke helt som planlagt. Jeg løp jo Rallarvegsløpet, og det medførte litt belastningsskader som gjorde at jeg ikke fikk trent som planlagt. Spesielt var det løping og sykling som fikk lide. Men sånn er det, livet har en tendens til å komme i veien for planene.

Lørdag 12. august var det ihvertfall duket for igjen å prøve seg på triatlon, olympisk distanse. Oslo Tri er Norges eldste triatlon. Løpet ble første gang arrangert i 1983, og i år var det 35. gang. Nå aner ikke jeg hvordan det var tidligere, men opplegget denne gangen virket veldig proft. Det er litt mer logistikk å avvikle et triatlon enn et vanlig løp.

Med nesten 500 startende var vi delt inn i 4 puljer som skulle starte med 5 minutters mellomrom. Møljestart ut i vann kan være litt kaotisk, så speakeren oppfordret de antatt beste til å plassere seg i midten foran, og vi andre skulle heller stå bak eller på sidene. Jeg valgte en plass bakerst på midten.

Svømmeløypen på Sognsvann er ganske grei. Man svømmer 750m rett frem, runder to bøyer, og deretter er det 750 meter tilbake, totalt 1500 meter. Det var opphold og lite vind, så sikten var god og det var ikke sjenerende bølger. Jeg kavet litt i starten, dels fordi det var folk i alle retninger og litt på grunn av adrenalinet. Etterhvert som feltet strakk seg ble det lettere og jeg kom inn i en bra rytme. Det var endel foran meg, men jeg var absolutt ikke sist opp av vannet. Brukte vel ca. 29 minutter, og det er innafor.

Jeg har trent minimalt på skiftesoner, og det merkes. i T1 knotet jeg litt med å få av våtdrakten, og på med sokker og sko. Reglene sier at du ikke får ta i sykkelen uten at hjelmen er på, så alt må på plass før man tar sykkelen og løper mot “mountline”.

Syklingen forgår innover i Maridalen til Skar. Deretter er det ut samme vei og så vender man ved Brekke for en runde til slik at man kommer opp i 40K totalt. Det er ikke lov å ligge i dragsuget av andre syklister, og det skal hele tiden være minst 10 meter mellom syklistene. Passering må skje i løpet av 20 sekunder. Ikke så lett å overholde. Dommere langs veien, og på motorsykkel, følger med underveis. De som bryter reglene må inn i straffeboksen og sone 2 minutter på vei inn i T2.

Syklingen gikk bedre enn den gjorde i Østfold Tri. Hadde et snitt på 32.6 km/t. Litt artig å ta igjen folk begge puljene som hadde startet foran meg. Men, jeg har utvilsomt mye å hente på syklingen. Her taper jeg mye tid. Dessuten ender jeg med pottesure lår, noe som gjorde løpingen vanskelig. Syklingen gikk på ca. 1:14.

Tilbake i T2 (skiftesone) gikk det bedre når jeg strengt tatt bare skulle skifte sko. Det gikk ihvertfall 35 sekunder raskere.

Løpingen var bortimot full krise! Umulig å få opp noe fart med lår som skvalpet over av melkesyre. Løypen gikk på ytre vei rundt Sognsvann, så det var i tillegg litt kupert. Det ble totalt 98 høydemeter. Ikke allverdens, men mer enn nok. Vi løp en 5K sløyfe to ganger, og mot slutten begynte det å letne litt. Endte på stusselige 47:16

Likevel, plass nummer 165 av 411 herrer, og nummer 28 av 68 i klassen, med tiden 2:33:47 får være greit. Det er i det minste 13 sekunder bedre enn tiden fra Østfold Tri!