Fornebuløpet anno 2015

Publisert: 2015-05-20 - kl.: 22:51 - Emneord: runnersno, svett.no


Jon, Vemund, Bengt, Trond, Aleksander og meg. Foto: Turid Grøtli Aalholm

I år har de gjort store forandringer på Fornebuløpet. Start og mål er flyttet fra Hundsund til Telenor Arena, og løypene er lagt litt om. Jeg tror tier’n har blitt litt tregere, men femmer’n er fortsatt ganske rask.

Løpet har vært arrangert 6 ganger, og dette er fjerde gangen jeg deltar. De to første årene løp jeg 10K, men i fjor og i år har det blitt 5K. Det har også blitt PB de to siste årene, så dette løpet er en favoritt. Det hjelper selvfølgelig på at det hele foregår på min “hjemmebane” mindre enn 1 kilometer fra der jeg bor.

Start og målgang skjer inne i hallen. Det er rett og slett genialt, for foruten å ha alle fasiliteter i nærheten er det også god plass til å varme opp. Noen har jo klokkertro på stigningsløp i forkant, jeg mener det hele er oppskrytt.. I dag spilte værgudene på lag, men hadde det regnet hadde det definitivt vært gull verdt å kunne varme opp innendørs.

Nytt av året var også inndelingen i puljer basert på antatt sluttid. Det så ut til å fungere bra. Det var ca. 2100 startende fordelt på 3 distanser (3K, 5K og 10K), med 10K som den absolutt mest populære.

Jeg hadde 3 mål i dag. Det første var å løpe fortere enn ifjor, det andre var å slå Bengt, og det tredje var å løpe sub 19. I det minste klarte jeg ett av dem!

Selve løpet gikk egentlig ganske greit. Jeg løp i felt med Bengt og Vemund det meste av veien. Selv om det blåste litt var ikke vinden altfor plagsom. De to siste kilometrene hadde vi vinden i ryggen og da var det “bare” å flyte inn. Dessverre for meg så klarte jeg ikke å henge på da de to andre satte inn spurten, så det ble samme rekkefølge som i fjor, men litt tettere mellom oss denne gangen. Vemund kom inn på 19:13, Bengt på 19:22 og jeg på 19:25. En mager trøst får være at jeg var den eneste av oss som perset!

Jeg synes at Fornebuløpet virkelig har fått et løft i år. Opplegget i Telenor Arena var veldig bra. Eneste jeg har å klage på er at det virket som om kilometermarkeringene sto feil plassert. Det er lite som er så irriterende i løpsammenheng! Jeg tviler på at hele feltet brukte 3:35 på første kilometer og 4:25 på andre…

Fornebuløpet anno 2015

Boston, et foreløpig punktum

Publisert: 2015-05-16 - kl.: 17:29 - Emneord: runnersno


Veldig tomme gater dagen etter bombeangrepet i Boston

For to år siden eksploderte 2 bomber i målområdet til Boston Marathon. Jeg var der, sammen med bl.a. Janicke Ekelberg og Ingulf Nordahl. Heldigvis ble ingen av oss skadet. I timene etterpå var det stor pågang fra norsk media. Jeg ble intervjuet av P4, og av lokalavisen Budstikka. Ingulf, som er fra Nord-Norge, uttalte seg til Nordlys og Janicke endte opp på NRK

Det var en veldig spesiell opplevelse, og jeg skrev litt om det i dette blogginlegget. Janicke oppsummerte sine opplevelser her

Så gikk det to år. Da rettsaken mot Dzjokhar Tsarnajev begynte tidligere i år ble jeg oppringt av P4. Jeg svarte at jeg ikke hadde mer å tilføye, og sa vel også at jeg ikke kom til å følge rettsaken. Selv om jeg var der da det smalt, så ble jeg jo ikke direkte berørt.

Fredag 15. mai ble Dzjokhar Tsarnajev dømt til døden for det han gjorde i 2013. Og da kommer jeg til det som er poenget med denne bloggposten: Jeg synes ikke det er riktig å dømme ham (eller noen andre) til døden!

Jeg er i mot dødsstraff! Jeg mener at det er noe grunnleggende feil i et samfunn hvis staten på lovlig vis kan ta livet av sine egne innbyggere! Jeg har overhodet ikke problemer med at samfunnet beskyttes mot farlig kriminelle ved at de holdes innesperret i lengre tid, men det er ikke greit at staten dreper dem! Og nei, selv ikke i saker hvor man er 100% sikker på at vedkommende er skyldig, er det ikke greit å dømme noen til døden!

Jeg tipper at denne saken kommer til å versere i rettsystemet mange år enda. Forhåpentligvis blir dommen omgjort til livsvarig fengsel.

Boston, et foreløpig punktum

Gratiskilometer XVI

Publisert: 2015-05-16 - kl.: 15:42 - Emneord: runnersno, svett.no


På vei opp fra T-banen på Ellingsrudåsen. Foto: Espen Ringom

Det har blitt en stund siden sist, men på Himmelspretten møtte 71 glade løpesjeler opp til Gratiskilometer XVI med start på Ellingsrudåsen. Løypen var satt av Espen Barroso-Gomez og gikk fra Ellingsrudåsen til Skullerud, Lambertseter, Ekeberg og ned til Sukkerbiten utenfor Operabygget.

Med såpass mange deltakere – faktisk er det ny rekord – så var det ikke til å unngå at det ble litt spredning på feltet. Vi stoppet opp og ventet ved Skullerudstua, slik at de fleste kunne henge med hele veien.

Vi hadde flaks med været. Det var ca. 15 grader og sol. Kan ikke forlange noe bedre enn det. Som vanlig var det også veldig hyggelig å treffe nye og gamle løpevenner, og det var vel høy skravlefaktor hos de fleste, akkurat slik det skal være på disse turene. Håper det ikke blir så lenge til neste gang.

Det er lagt ut flere bilder på Facebook-siden

Gratiskilometer XVI

Bronseplass i NM i hjemmebrygging!

Publisert: 2015-04-29 - kl.: 16:26 - Emneord: ølbrygging

Det har akkurat vært NM i hjemmebrygging. Øldommere rundt om i landet har vært med på å bedømme, og så var det finale i Bergen hvor de også kåret Årets hjemmebrygger 2015. Det ble ikke meg iår, men kanskje neste år?

Vi deltok i klassen “Porter/Stout” med 122 Sterk som vi brygget i september i fjor. Det er andre batchen av akkurat det ølet. Og vi tok en fin-fin 3de plass i klassen! Det var totalt 37 bidrag, så konkurransen var hard. De andre klassevinnerne kan man se her.

Jeg hadde egentlig ingen forventninger til resultatet, mest fordi jeg ikke ante hva vi gikk til. Foruten at ølet bør smake godt så blir man også vurdert utifra kriteriene for typen. Det ble litt trekk for lite humlepreg, men ellers veldig bra score. Vi kommer definitivt til å delta neste år også.

Bronseplass i NM i hjemmebrygging!

Halvmaraton i Holmestrand

Publisert: 2015-04-12 - kl.: 18:59 - Emneord: runnersno, svett.no

Jeg løp Holmestrand Halvmaraton første året det ble arrangert, i 2012. Da gikk løpet utenfor byen, og vi løp vel frem og tilbake langs riksvei 315. Veldig surt og kaldt var det også.

Surt og kaldt var vel det eneste årets utgave hadde til felles med det løpet. Nå løper man jo en rundløype nede i byen, og selve arrangementet fremstår som langt mer organisert og proft. Selv om værgudene ikke spilte helt på lag så hadde det møtte opp mange tilskuere. Langsmed løypa var det også noen som hadde rigget seg til utendørs med grill og det hele.

Jeg synes vel ikke at løypa var rask som forespeilet. Det er noen krappe svinger, og ikke minst en gressbakke som skal forseres. De fleste høydemeterne kommer som svak motbakke, så det var et parti der som føltes litt seigt. Men ellers var den ganske lettløpt.

For min egen del var jeg litt spent. Jeg løp jo bra i Haag, men følte ikke at jeg var helt i toppform. Jeg stilte meg ganske langt frem sammen med Adele og Andreas. De hadde planer om å holde ca. 4:10-tempo, og det passet meg ganske bra. Første runden gikk vel omtrent som planlagt, men jeg kjente at jeg hadde åpnet litt hardt og måtte derfor la de slippe. Ganske snart fikk jeg kontakt med en annen gjeng som jeg fulgte resten av løpet. Vi løp litt ujevne runder, og stadig saktere, så løpet var ikke så bra disponert. Det ble tungt mot slutten, og det var såvidt jeg klarte å karre meg inn under 90 minutter med tiden 1:29:46.

Selv om jeg ikke var helt fornøyd med resultatet så skal jeg ikke klage. Jeg kom på 7. plass i klassen, og ble nr. 57 av 259 herrer. Slett ikke verst, sånn totalt sett.

Holmestrand Maraton har virkelig løftet seg siden sist jeg løp, og jeg tror dette løpet kan bli en vårfavoritt. Litt synd at det er klemt innimellom påskemaraton i Drammen og halvmaraton i Fredrikstad, for det er også to andre bra vårløp. Det blir kanskje drøyt å ha ambisjoner om å løpe alle sammen?

Halvmaraton i Holmestrand

Løpetur i Madrid

Publisert: 2015-04-06 - kl.: 15:53

Første del av påsken var vi i Madrid. Ikke langt unna hotellet lå en park, Parque del retiro. Det er en av de største parkene i Madrid, og den egner seg godt for løping. Hvis man følger gjerdet rundt så får man en runde på cirka 4 kilometer. Inne i parken går det veier på kryss og tvers, så man kan uten problem variere runden bortimot i det uendelige.

Underlaget er stort sett hardpakket grus/sand, men det er også noen strekk med asfalt. Parken er ikke helt flat, det er jo ikke Madrid heller, så man får god variasjon der.

Det var mange som løp i parken, og flere brukte også tufte-parken som er anlagt der. I tillegg så jeg også flere på inlines og som kjørte longboard. Alt i alt var denne parken veldig fin å løpe i.

Løpetur i Madrid

Halvmaraton i Haag

Publisert: 2015-03-09 - kl.: 21:27 - Emneord: runnersno, svett.no

I helgen løp jeg Haag Halvmaraton for fjerde året på rad. Som vanlig var det en god delegasjon nordmenn nedover, og det var både felles middag på lørdag og bankett på søndag. I år var det også litt “nytt blod” rundt bordet.

Det var ganske fine forhold på løpsdagen. Sol, 10-12 grader og 6-7 sekundmeter vind mot nordøst. Det gjorde at vi fikk medvind på det mest utsatte strekket langs sjøen, så det var ikke altfor plagsomt.

Jeg hadde fått plass i fremste pulje, men det ble likevel litt trangt i starten. Før jeg visste ordet av det hadde jeg blitt blandet inn i en gruppe som lå bak 1:30-ballongen. Han på sin side lå ganske jevnt i 4.12-4:13, så jeg bestemte meg for å bli liggende der. Planen var å løpe jevnt og la gruppen skjerme mot vinden frem til vi hadde gjort unna strekket langs sjøen. Fra 17K går det nemlig svakt nedover frem til 19K, så der er det greit å dra på litt. Jeg vil ikke si at jeg hadde så mye å gi på da vi kom dit, så det var vel først på 20K at jeg forlot gruppen og økte farten inn mot mål.

Innsatsen holdt til 1:28:57, og det er jeg fornøyd med. Jeg har ikke løpt så fort siden før jeg ble skadet i 2013. Jeg ble nummer 639 av 10097, og nummer 65 i klassen. Det hadde kanskje vært mulig å knipe etpar sekunder til, men det viktigste var likevel å ha en god følelse hele veien.

Uansett, resultatet er drøye tre minutter bedre enn på Gran Canaria for en drøy måned siden, så dette går rette veien!

Halvmaraton i Haag

Fokus-uker

Publisert: 2015-02-11 - kl.: 17:15 - Emneord: runnersno, svett.no

Jeg pleier å ha fokus-uker en til to ganger i året. Som oftest er det som oppkjøring til et løp, og i dette tilfellet er det Haag Halvmaraton som er målet.

Men hva er så fokus-uker? For meg betyr det at jeg er ekstra skjerpet på kosthold, restitusjon, trening og søvn. Jeg drikker altså ikke alkohol, er i seng før kl. 23 på hverdager, drikker like mange vannglass som kaffekopper, tenker på hva jeg spiser og passer på å ikke skulke styrketreningen.

Fordi jeg også øker treningsmengden ser jeg også mer på totalbelastningen. De rolige turene skal gå enda roligere og jeg vil ha høy kvalitet på kvalitetsøktene. Derfor er det også viktig å passe på at jeg får nok søvn. Jeg holder også et lite øye med vekten for å se at jeg ikke spiser hverken for mye eller for lite. Det funker ikke med kaloriunderskudd når jeg øker mengden.

Håpet er at fokus-ukene skal gi et løft både fysisk og mentalt, og så er det et forsøk på å innarbeide litt gode vaner i hverdagen.

Så langt har jeg ihvertfall hatt god erfaring med dette, så da er det jo bare å holde på.

Fokus-uker

Da var chubbycamp 2015 unnagjort

Publisert: 2015-02-01 - kl.: 13:01 - Emneord: runnersno, svett.no

Etter en uke på Gran Canaria med sol og sommer var det nesten litt kjipt å komme hjem til vinter og sne igjen. Men, det blir uansett greit med vanlige rutiner igjen.

Totalt løp jeg 133K der nede. Det var omtrent som forventet, men jeg hadde planlagt mer enn én svømmetur. Dessverre ble det litt endringer i planene fordi jeg trynet og slo kneet. Jeg var rett og slett uoppmerksom og hektet foten i ujevn asfalt. Høyre albue, kne og hånd fikk skikkelig skrubbsår. Det tok noen dager før det kom ordentlig skorpe, så svømming utgikk.

Kneet er fortsatt ganske ømt og hovent, så jeg tar noen dager treningsfri før oppkjøringen til Haag fortsetter.

Men årets treningsleir var uansett en bra opplevelse. Vi hadde ca. 20-22 grader og
sol hver dag. Det var knallfine løpeforhold der. Utrolig digg å kunne løpe i shorts og t-skjorte igjen. Mye god mat og litt gyllen sportsdrikke har også vært med på å gjøre turen fin. Trivelig gjeng å reise sammen med!

Da var chubbycamp 2015 unnagjort

Årets chubbycamp er i gang

Publisert: 2015-01-26 - kl.: 17:28 - Emneord: runnersno, svett.no

Da er årets treningsleir i gang. For tredje året på rad er vi en gjeng som har reist nedover til Gran Canaria for å løpe og få litt sol på kroppen.

Det snødde da vi forlot Gardermoen, og det var sol og 21 grader da vi landet på Gran Canaria snaue 6 timer senere. Digg!

Espen og jeg hadde leid bil, en Ford Focus, og kjørte inn til Las Palmas for å hente startnummer. Gran Canaria Maraton har vokst jevnt og trutt de siste årene, så i år har de flyttet start/mål/expo litt utenfor sentrum. Som vanlig var det ikke så mange som snakket engelsk, men vi fikk nå hentet det vi skulle.

Søndag morgen var det tidlig opp for å kjøre til Las Palmas. Turen dit fra Maspalomas tar ca. 45 minutter. Litt trafikk gjorde at Espen hoppet ut av bilen og løp siste biten for å rekke oppvarming og start. 10K startet nemlig 40 minutter før hel- og halvmaraton.

Løpet mitt gikk greit. Litt trangt i starten gjorde at det ble litt knuffing. Fartsholderene løp veldig uvjevnt de første kilometerene, så de var ikke noe særlig å henge på. Jeg hadde ikke helt dagen. Leggene var blytunge og det gikk ikke lett. Jeg holdt derfor igjen litt for ikke å bli altfor ødelagt til resten av treningsuken. Resultatet ble likevel bra, 1:32:25 er det raskeste jeg har løpt her nede. Det var overskyet og ca. 19 grader, så forholdene var greie.

Med dette løpet i boks så fikk jeg også min første 100K uke på lenge. Artig!

Tilbake i Maspalomas var det duket for den sedvanlige banketten som alltid er i kjølvannet av konkurranser i utlandet. Mens vi satt der i solen på Paddy’s kom Bjørn Tore Kronen Taranger løpende forbi. Etter å ha løpt 200K på 4 dager hadde han også løpt halvmaraton og kommet inn på 1:18. Hans form for bankett var en økt nummer to, og han skulle faktisk ha enda en økt senere på kvelden!

I dag har det vært en rolig dag. Startet med en lett 9K tur i rolig tempo for å løse opp litt etter gårsdagens løp. Så ble det litt tid i solen, etterfulgt av lønsj og hvile på rommet før neste økt.

Dagens andre økt løp jeg sammen med Bengt. Turen gikk til Playa del Ingles, Vi tok stranden tilbake. Tungt å løpe 5k i sand. Men det er også god trening. Og mykt.

Årets chubbycamp er i gang