Aalholm nanobryggeri

Publisert: 2013-09-22 - kl.: 21:48 - Emneord: ølbrygging

Mens andre har vært opptatt med å løpe Oslo Maraton denne helgen så har jeg brygget øl! Jepp, vi har kastet oss på trenden med å brygge øl hjemme på kjøkkenet.

Jeg har egentlig tenkt på det ganske lenge, og hatt flere løse avtaler med kompiser om å komme i gang, men det var først sist helg da min kone kjøpte Ølbrygging – Fra hånd til munn som hyttelektyre at det ble fart i sakene. Jeg leste boken fra perm til perm i løpet av helgen, og da vi kom ned i sivilisasjonen (les: ordentlig internett) var jeg raskt ute med å bestille utstyr fra BryggSelv. De har alt man trenger for å brygge, inkludert utstyrsett.


Jeg gikk for full pakke pluss pluss…

Man kan slippe unna med ganske lite utstyr, eller man kan kjøpe alt man trenger i en smell (som jeg gjorde). Jeg fikk til og med lurt inn en tur på Clas Ohlson for å kjøpe et høyst nødvendig digitalt termometer.

I neste omgang må man bestemme seg for om man skal brygge fra ekstrakt eller malt. Jeg har valgt å gå rett på malt-brygging, og bruker et program fra BeerSmith for å hjelpe meg med detaljene. I korte trekk så finner man oppskrift på et øl man vil lage, og så hjelper dette programmet med å beregne alt av maltmengde, volum, gjær, mesketider, gæringstid, alkoholstyrke osv. Dette programmet er helt genialt!

Men, for å gjøre en lang historie kort. Batch #0001 ble brygget fredag kveld, og lørdag ettermiddag ble batch #0002 brygget. De to ølene, hhv. 12L Pale Ale og 12L Porter, skal nå gjære to uker før de tappes over på flaske og får modne en stund der. Når jeg er ferdig med mine hvite uker etter Hytteplanmila 19. oktober så tenker jeg det er klart for å prøvesmake..


Pale Ale til venstre og Porter til høyre